2.8° C
Предимно облачно
toggle

Филиали на Исторически музей – Горна Оряховица

Исторически музеи
 

Исторически музей - Горна Оряховица
От 1962 г. музеят съхранява историческото наследство на града и региона, обособено в 4 раздела – археология, етнография, възраждане и нова история. Акцентът в експозицията е върху участието на Горна Оряховица в Априлското въстание 1876 г. като столица на Първи революционен окръг. Също така Исторически музей ежегодно организира серия тематични изложби, с които по атрактивен начин представя забравени и слабо известни експонати и факти от историята и бита на Исторически музейграда.
През 2007 г. бе реализирана поредицата „Пороците на горнооряховчани”, през 2008 г. „Навиците на горнооряховчани”, а през 2009 г. „Традиционни занаяти на горнооряховчани”. Музеят представя често и собствените си колекции от пощенски картички, часовници, календари, радиоапарати, панаирни медали и железопътни принадлежности.

Адрес:ул. „Антим І” №1, пощ. кутия 6, Горна Оряховица 5100, тел. 0618 / 6-01-11 и 2-37-38, e-mail: im_rahovec@abv.bg

         

 В структурата на Исторически музей-Горна Оряховица влизат следните филиали:Етнографски музей Долна Оряховица

Етнографски музей Долна Оряховица – Експозицията се намира в реставрираната къща на известната местна фамилия Козлеви. Съхранява експонати, документи и снимки, илюстриращи етно-демографската и социално-битовата характеристика на горнооряховски регион. В приземната част са запазените пищник, соба и талпен хамбар, а в горната част – гостна /хает/, тъкачен стан и младежка стая;
 
Туристически информационен център Горна Оряховица – създаден през 2004 г.

Организира и актуализира информация за туристическото предлагане в общината. Изготвя рекламни и промоционални материали, свързани с възможностите за туризъм в региона. Разполага със собствена туристическа библиотека от над 5 000 броя – енциклопедии, справочници, брошури, карти, специализирани вестници и списания и други материали, свързани с бранша. ТИЦ Горна Оряховица има създаден профил във facebook-Тиц Горна Оряховица
Адрес: гр. Горна Оряховица, пл. „Георги Измирлиев” №5, тел.:0618 2 05 06, e-mail: tic_go_2004@yahoo.com, http://tic.g-oryahovica.org/new/


Къща музей „Асен Разцветников” с.Драганово
    Родната къща на поета Асен Разцветников в село Драганово, община Горна Оряховица е реставрирана през 1986 година. На следващата година в чест на 90-та му годишнина е открита експозиция, съдържаща лични вещи, книги с негов автограф, преводи на Гьоте, Молиер, Омир и други от руски, френски, немски и старогръцки език, документи и писма, разказващи за живота и творчеството му.
    Драганово, родното място на Асен Разцветников, е село на градинари и поети. Всеки, който посети това място, разпита за историята на селището и разбере вълшебството на природата, ще усети извора на магията в неговото творчество. Хората тук от край време се занимават със земеделие и животновъдство, но се отличават с буден и предприемчив дух. В селото през 1897 година (когато поетът е роден – 2 ноември 1897 г.) за пръв път в България се изпълнява Интернационала. Драганово е родно място и на известните писатели – Камен Зидаров и Владимир Русалиев.
   Експозицията е разположена в седем зали на 250 кв.м. площ. Около къщата има голяма градина с цветни алеи и плодови дръвчета, напомнящи псевдонима му „Разцветников“. В дворното пространство е организирана етнографска сбирка.

   През месец ноември всяка четна година тук се провежда общински детски празник под надслов „Събуди се ясно слънце“. Освен постоянна експозиция и провежданите празници, музеят използва и редица други форми за популяризиране на богатата традиционна култура на населението от региона: конкурси, презентации, видеофилми и клипове с празници и обичаи.Къща музей „Асен Разцветников” се намира в с. Драганово на ул. „Асен Разцветников” № 1.
 
РАБОТНО ВРЕМЕ за посетители:                                                                               
понеделник, сряда и петък
8.30 – 17.00 часа 
ВХОДНА ТАКСА:
деца до 7 години, лица със специални потребности – безплатно
ученици, студенти, пенсионери – 1.00 лев
възрастни – 2.00 лева
беседа – 5.00 лева
# Прикачени файлове Тип Размер Дата  
1 Места за настаняване и хранене - брошура. 3,5 MB
ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени