2.8° C
Предимно облачно
toggle

„Ден на лозаря и винаря“ празнуват на 14 февруари в Етнографски музей Долна Оряховица

08 февруари 2023
image

Етнографски музей Долна Оряховица кани своите посетители на „Ден на лозаря и винаря“, посветен на предстоящия празник Трифон Зарезан. Началото на програмата е от 10:30 часа с ритуално зарязване в двора на музея. Обичаят ще бъде пресъздаден от самодейци на пенсионерски клуб „Надежда“ и читалище „Христо Козлев-1883“ в Долна Оряховица.
         От 11:00 часа е организирана презентация с дегустация от Винарска изба Lege Artis Горна Оряховица, която е основен спомоществовател на празничното събитие.
         В 11:30 ще бъдат обявени резултатите от конкурсната част за най-добрите домашни вина и ракии от региона. Те ще бъдат оценявани от компетентно жури, включващо специалист в отглеждането на грозде и производството на вино, както и шеф-готвач Ивайло Иванов, финалист от „Hell`s Kitchen 3“. Всеки участник ще получи музейна книга и грамота от Исторически музей – Горна Оряховица, а най-добрите производители – специални награди.
         Желаещите да се включат в прегледа на домашното вино и ракия, могат да участват в конкурса, като оставят проба от своето производство в Етнографски музей Долна Оряховица до 10 февруари (петък).

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени