2.8° C
Предимно облачно
toggle

„Грация“ подари на горнооряховчани танцовият спектакъл „Балет като на кино“

28 юни 2023
image

Балетен спектакъл като на кино подариха на горнооряховчани артистите от Балетна школа „Грация“, Клубът по спортни танци „Ксани денс“ и танцово студио „Динамик“. Чрез своите изпълнения те представиха пред публиката в салона на НЧ „Напредък – 1869“ танцова разходка на няколко континента.
Годишният концерт на „Грация“ беше посветен на киното, но началото му е посветено на балетната класика.
След това танцьорите от трите съвсем различни по стил школи изтанцуваха няколко филма. Балерините на „Грация“ показаха как с изразните средства на класическия балет могат да се разкажат различни истории, вдъхновени от фолклора, бурлеската, музиката с модерно звучене и стигайки отново до класиката, но този път в рока и музиката на Стинг и „Металика“.
В киното кадрите са 24, а танците които показаха трите школи бяха 25. 25-ят кадър оставиха за въображението и на публиката.
Преди края на концерта „Грация“ се раздели със своите абитуриентки Радена Гасерова и Александра Петрова. Александра не участва в спектакъла защото е на кандидатстудентски изпит, но и за двете имаше корона и лента за „Мис Грация“, и купа за Гран при.
Запазете в сърцата си частица за нас и за балета, пожела на момичетата художественият ръководител на „Грация“ Соня Георгиева.
Големият финал на двучасовия спектакъл беше поставен с композиция върху „Я кажи ми, облаче ле, бяло“, в която се включиха всички малки и големи балерини. За всяка една имаше подарък – кадър от фотосесия на горнооряховските грации, подготвен от родителите им.
Гост на концерта бе заместник-кметът Григор Минков. За този концерт не може да се разказва, той трябва да се преживее. Вие сте богатство за нашия град, каза Григор Минков. Зам. кметът изрази възхищение от труда на децата и благодари на техните ръководители за труда и добрата работа през годината.
Поздравителен адрес от името на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства изпрати Стелияна Йоргова – директор на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново.
Заради щастието в тези очи си струва да преминеш през всякаква трудност. Благодарим ви, деца, благодарим и на родителите, без които няма как да се получи, благодарим на всички приятели, които подкрепят „Грация“, завършиха Соня Георгиева и спортният педагог Анита Михайлова, която от февруари е част от екипа на балета.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени