2.8° C
Предимно облачно
toggle

132 горнооряховски опълченци се включват в Руско-турска Освободителна война

03 март 2023
image

През периода на Българското възраждане Горна Оряховица заема достойно място в борбите на българския народ за национална независимост. Откликът от потушаване на Априлското въстание намира израз в избухналата през 1877-78 година Руско-турска Освободителна война, която поставя българския национален въпрос отново на вниманието на Великите сили.
В нея горнооряховчани заемат достойно място в лицето на 132 опълченци, които дават своята дан за окончателното извоюване на българската свобода. Приемствеността с възрожденската епоха откриваме в историческия път на горнооряховското въстаническо знаме, предадено на IV-та опълченска дружина и участвало в боевете при Шипка и Шейново, а по-късно и в Сръбско-българската война от 1885 г.
Сред горнооряховските опълченци се откроява капитан Христо Попов Димитров, който заради проявения си героизъм е награден с най-високия руски военен орден „Георгиевски кръст“. Връчена му е специална сребърна чаша с позлата, с вензела на руския цар Николай II, а в долната част е гравирано името му.
Освободителната война възкресява българската държавност след почти пет века чуждоземно робство. Пред нас остава да се преклоним пред хилядите загинали, за да я има нова България!

Източник: Исторически музей - Горна Оряховица

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени