2.8° C
Предимно облачно
toggle

18-годишният Преслав Лилов извади кръста от р. Янтра край Първомайци

06 януари 2022
image

18-годишният Преслав Лилов извади Светия кръст от Янтра. Момчето бе и най-младият от общо 12-те смелчаци, хвърлили се в ледените води на реката край Първомайци скочиха още 11 мъже. Най-възрастният сред тях пък бе 61-годишният Йонко Минчев от Горна Оряховица. Сред желаещите да стигнат до Светия кръст имаше само един именик. В надпреварата край реката се впуснаха смелчаци от Велико Търново, Горна Оряховица, Първомайци и Правда.
Преслав Лилов скача за трета година за кръста и сега късметът му се усмихна за първи път. Младежът е от с. Правда и е ученик в ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ в Горна Оряховица. Пожела си да бъде здрав той и цялото му семейство, да има много късмет.
Преслав Лилов получи парични награди от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и от кмета на Първомайци Ясен Янков.
Награда имаше и за най-възрастният участник в ритуала – Йонко Минчев. Той получи бутилки с вино, произведено в региона от кмета на Горски долен Тръмбеш Маринчо Маринов.
И тази година Богоявленският ритуал до моста на Първомайци събра много хора. Светият кръст бе хвърлен във водите на Янтра от отец Петър Янакиев. Заедно с отец Анатолий отправиха благослов за здраве на всички.
За да подкрепят смелчаците, които се бориха за Светия кръст в ледените води на Янтра, край реката, заедно с инж. Добромир Добрев дойдоха и председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и заместник-кметът Григор Минков.
Над 1 300 са имениците, които празнуват на Йордановден в община Горна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени