2.8° C
Предимно облачно
toggle

200 горнооряховски ученици участваха в лекоатлетическа щафета по проекта за нулеви отпадъци

16 март 2022
image

200 ученици от 4 горнооряховски училища се включиха в лекоатлетическата щафета в рамките на демонстрационния проект „Община Горна Оряховица работи за общество с нулеви отпадъци“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и национално съфинансиране.
Провеждането на щафетата беше предвидено за 2 март, но поради влошената метеорологична обстановка се наложи датата да бъде променена.
Така на 15 март в дворовете на СУ „Георги Измирлиев”, СУ „Вичо Грънчаров”, ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” учениците имаха възможност да се включат в спортната проява. По време на щафетата се проведе кампания за замяна на пластмасовите бутилки за вода за еднократна употреба, с такива за многократна употреба. Инициативата има за цел да се ограничи употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба в общината.
Всички участници в щафетата получиха на изходния пункт метална бутилка за вода за многократна употреба, която може да се използва както по време на пробега, така и многократно след това. Класиралите се на първо и второ място във всяко училище получиха купи, медали и ваучери за спортни стоки.
Целта на демонстрационния проект е да се намалят количествата битови отпадъци на територията на община Горна Оряховица. Затова и дейностите в него са насочени към насърчаване на разделното събиране, намаляване на отпадъци от пластмасови изделия за еднократна употреба и подготовка за повторна употреба на отпадъци от текстилни облекла , генерирани на територията на гр. Горна Оряховица.
Допълнителна информация може да намерите на сайта на Община Горна Оряховица, в обособената секция на проекта на адрес: https://eco-g.oryahovica.eu. 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени