2.8° C
Предимно облачно
toggle

2321 климатици и над 200 отоплителни уреди на газ и пелети замениха старите печки с твърдо гориво в горнооряховски домакинства

05 декември 2023
image

Общо 2321 са монтираните климатици за битово отопление по проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Горна Оряховица чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“.  Други 142 от одобрените по проекта домакинства са получили уреди за отопление на пелети, а 64 – уреди за отопление на природен газ. Поставени са общо 277 бр. радиатори.
Това бе отчетено при заключителната пресконференция по проекта, в която участва кметът на общината Николай Рашков, ръководителят и екипът, работил по програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух.
Община Горна Оряховица е една от тези, в които замърсяването от битовото отопление има съществен дял сред останалите замърсители. Ето защо подмяната на стари и замърсяващи отоплителни уреди с нови екологични алтернативи ще доведе до устойчиво подобряване на въздуха.
Проектът протече в два етапа. Проучване на нагласите сред жителите, които се отопляват на твърдо гориво, обучителна кампания за възможностите, които предлага проектът и изготвяне на анализи, критерии и механизми за приоритизация на домакинствата по квартали, е осъществено в първия етап.
Определени за доставка са били общо 2 955 броя нови екологосъобразни уреди за битово отопление, включително и нови радиатори.
След избор на изпълнители, във втората фаза на програмата са демонтирани използваните отоплителни устройства, доставени и монтирани са новите отоплителни уреди и системи.
Общия брой на демонтираните уреди е 2199 бр., а общото тегло на предадените за рециклиране е 71100 кг.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени