2.8° C
Предимно облачно
toggle

28 май за Горна Оряховица е ден за почит и преклонение пред паметта на героите

28 май 2023
image

С поднасяне на венци и цветя пред паметниците в центъра на града започна Денят за почит пред героите от Априлската епопея в Първи революционен окръг с център Горна Оряховица. Всяка година на 28 май горнооряховчани почитат загиналите във войните свои съграждани. На церемонията присъства цялото ръководство на Общината, общински съветници, представители на политически партии, организации и граждани.
Сред плеядата от възрожденски герои в горнооряховската историческа памет завинаги ще изпъкват имената на Сидер, Вичо и Елена Грънчарови, както и на Георги Измирлиев - Македончето, чиито дела по безспорен начин доказват, че историческата наука не се уповава единствено и само на факти, а е следствие от хода на последователността на техните действия, отразяващи неотделимата връзка между просветните, църковни и и революционни движения, каза д-р Искра Николова от Историческия музей. Не бива да забравяме, че всички горнооряховски дейци, които са неизменна част от пантеона на Априлската епопея, са извоювали правото ни на свобода, а за нас остава да се борим за съвършенството, каза още д-р Искра Николова.
Венци и цветя бяха поднесени в Алеята на възрожденците в парк „Христо Ботев” и пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани от ръководството на Общината, от политически партии, организации, граждани.
На 28 май през 1876 г. в центъра на Горна Оряховица е обесен Георги Измирлиев – Македончето, който е бил помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание. 25-годишният революционер сам слага примката на шията и си увисва на бесилото с думите „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството”. Днес тези думи са изписани на паметника на Георги Измирлиев, който е един от символите на Горна Оряховица.
Тази вечер на пл. „Георги Измирлиев“ от 21.00 ч. ще започне тържествено заря-проверка. Това налагат въвеждане на временна организация на движението в централна градска част.
От 19.30 ч. до приключване на тържествената заря-проверка се затварят за движение улиците:
-        ул.“Цар Освободител“ в участъка от кръстовището с ул. “19-ти февруари“ до кръстовището й с ул.“Св.Княз Борис І“;
-        ул. „Георги Измирлиев“ от кръстовището й с ул. “Ангел Кънчев“ до кръстовището на ул.“Цар Освободител“ (НЧ „Напредък - 1869“);
-        ул. “Иван Вазов“ от кръстовището на площад „Георги Измирлиев“ до кръстовището с ул. “Янко Боянов“ и ул. „Партиарх Евтимий“;
-        ул. “Свети Княз Борис І“ от площад „Георги Измирлиев“ до кръстовището й с ул. “Елена Грънчарова“;

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени