2.8° C
Предимно облачно
toggle

Археолозите започват новия сезон проучвания на крепост „Ряховец“

23 септември 2022
image

Започна подготовка за осмия археологически сезон на средновековната крепост „Ряховец”. Предвижда се проучванията да започнат в края на месец септември.
През 2015 г. обектът получи статут с категория „национално значение“ като след 25-годишно прекъсване с финансови средства, осигурени от Община Горна Оряховица, бяха подновени археологическите разкопки от екип от специалисти, с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново). През изминалите седем археологически сезона са открити структури от III–II хил. пр. Хр., три порти, част от крепостната стена с две външни правоъгълни кули, улица, жилища и гробове от ХII–ХIII в. През последните три години се проучва и южното подградие на крепостта, където са разкрити сграда и гробове от ХIII век, ями от ХI век и ров от ІІ–І в. пр. Хр. През 2021 г. е подновявено проучването около главната порта, където се разкрива средновековната привратната кула, с периоди на поправки и стена на калова спойка, вероятно от тракийския период на обитаване на крепостта.
Тази година финансирането е в размер на близо 32 000 лева, осигурено от Министерство на културата. Полевата работа ще продължи около един месец, като усилията на екипа продължават да са съсредоточени във вътрешните терени на крепостта, южното подградие и около главната порта, с цел прецизиране хронологическите граници на обитаване. Очакванията на специалистите са да бъдат открити добре запазени архитектурни структури и разнообразен археологически материал.
В периода 2016-2021 г. археологическият екип, заедно с Исторически музей – Горна Оряховица, Община Горна Оряховица, училища от Горна Оряховица, Лясковец и Велико Търново и спонсори, организират първата в България „Археологическа школа”. През изминалите лета близо 150 ученици от 6ти до 12ти клас се запознаха на място с работата на археолозите и взеха участие в разкопките. Предвижда се и през този археологически сезон школа „Ряховец“ да продължи своята дейност.
 
Информация и снимки: Исторически музей - Горна Оряховица

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени