2.8° C
Предимно облачно
toggle

Артефакти и герои от историята оживяват във виртуален музей в Горна Оряховица

20 май 2021
image

Виртуален музей отвори врати в Горна Оряховица. Новата туристическа придобивка е изградена по проект „Иновативен подход за популяризиране на културното и природно наследство в трансграничния район България – Румъния“ и се финансира по програма ИНТЕРЕГ V-А България Румъния. По проекта Горна Оряховица си партнира с побратимения град от северната ни съседка – Рошиори де Веде. Акцентът в него е използването на нетрадиционен подход за популяризиране на културното наследство.
Проектът е на обща стойност 1,4 млн. евро, което включва бюджета и на двете общини участнички. Виртуалният музей и дейностите по проекта бяха представени от екипа с ръководител Стефка Додурова. На представянето присъства и заместник-кметът инж. Деница Коева и директорът на Общинското предприятие „Младежки дейности, спортни имоти и прояви“ инж. Петя Богданова.
Дейностите по проекта включват прожектиране на 3D видеа в двете партниращи общини върху фасадите на избрани сгради, събития представящи видеата, както и откриването на два виртуални музея.
Представянето на виртуалния музей в Горна Оряховица днес предизвика изключителен интерес сред присъстващите ученици от горнооряховски училища.
Музеят се намира в сградата на Младежкия дом и включва три различни вида визуална реалност.
В секция Прожекционна чрез сензор, който отчита движение във въздуха, използвайки ръката си посетителите могат да наблюдават на огромен екран пред тях, няколко анимирани видеа, свързани с историята на град Горна Оряховица. Всяко видео разполага със заснети артефакти, точно копие на съществуващите във фонда на Исторически музей - Горна Оряховица. Посетителите могат да приближават и детайлизират артефактите и обектите на екрана пред тях, което им позволява да ги разглеждат на 360 градуса. Всеки артефакт е представен с гласов анонс, съдържащ кратка информация за него. Броят на виртуалните стаи е 6. Последната виртуална стая съдържа игра пъзел. Играта представлява сглобяването на 3D артефакти, които вече са били представени в другите виртуални стаи.
В допълнение е създадена игра с въпроси, която засилва образователния характер. Свързана е отново с представените артефакти и историческата информация за тях. Целта на 3-те визуални реалности, както и на „куиз“ играта е опознаването на историческото и културно наследство на региона.
Вторият вид визуална реалност се състои от няколко холограмни секции. И тук експонатите представляват точно копие на съществуващи такива в Исторически музей, Горна Оряховица. Всеки един от тях може да бъде разглеждан на 360 градуса, като разглеждането му е съпроводено отново с кратък, исторически, гласов анонс. Използван е същият сензор за движение, който позволява с движение на ръката да се зумира и завърти въпросният обект.
Третият вид визуална реалност включва VR очила за реална действителност. VR играта представлява събирането на артефактите в крепост наподобяваща крепостта Ряховец, Виртуалното пътуване е съпроводено с няколко препятствия. За да се наблегне на образователния характер, достигайки до определен етап, играчът има възможност да изслуша няколко видеа, свързани с историята на България.
Виртуалният музей ще бъде отворен всеки работен ден от 8.00 ч. до 17.00 ч. и всеки, който желае, може да го посети. За групови посещения е необходима предварителна заявка. Посещението на виртуалния музей в продължение на три години от приключването на проекта ще бъде напълно безплатно или до юли 2024 г.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени