2.8° C
Предимно облачно
toggle

Библиотечни документи от 18 и 19 век показва в Деня на будителите Общинска библиотека в Горна Оряховица

01 ноември 2022
image

Библиотечни документи, печатани през 18 и 19 в. показва в Деня на будителите Общинска библиотека в Горна Оряховица. Сред тях са книги за Евтимий, Ботев, Филип Тотю, за историята на опълчението, за Априлското въстание, учебници. Най-старата от показаните библиотечни документи е книга, издадена в Париж през 1796 г.Изложена е и книга със съчинения на Христо Ботев, която е била подарена от Гимназията на Моско Грънчаров от рода Грънчарови за отличен успех в училище. В книгата е прикрепено и копие на писмото на Ботев, което той пише до семейството си от кораба „Радецки“.
Изложена е и първата инвентарна книга на библиотеката от 1922 г., започната от първия библиотекар в града Тодор Славчев. Той прави и първата систематизация в библиотеката. Хубаво е на днешния ден да отдадем заслужено уважение на този човек, тъй като той поставя началото. Не се е отделял от библиотеката. Награждаван е в областта на културата, а при връчването на отличието му целият площад е бил пълен с хора. Единственият ден, в който не е дошъл в библиотеката е денят, в който е починал, разказа главният библиотекар Светлана Гъркова. След Тодор Славчев идват библиотекарите Мария Андреева, Мария Коева, които също дават тласък в развитието на библиотеката. Хубавото е, че на 100-годишнината на Деня на будителите, ние можем да покажем нашата 100-годишна инвентарна книга, започната от Тодор Славчев. От него са останали общо 7 такива книги, допълни Светлана Гъркова.
В Деня на народните будители Общинска библиотека посрещна гости – деца от ДГ „Първи юни“. Те зарадваха колектива на библиотеката с цветя и специално направен подарък. Малчуганите разглеждаха детските книжки и разговаряха за народните будители. Гост на празника беше и заместник-кметът Григор Минков, заедно със свои колеги отдел „Хуманитарни дейности“. Радвам се, че на този ден библиотеката е пълна с деца. Четящото дете е знаещо дете, а аз ви пожелавам чрез книгите да откриване много нови светове, обърна се към децата Григор Минков. Заместник-кметът поздрави екипът на библиотеката и им пожела още нови читатели.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени