2.8° C
Предимно облачно
toggle

Библиотеката при читалището в Първомайци обявява конкурс „По стъпките на Иван Вазов”

04 януари 2023
image

Библиотеката при НЧ „Иван Вазов – 1893”, село Първомайци стартира конкурс за рисунка и снимка на тема „По стъпките на Иван Вазов”. Като част от изявите по повод 130 годишнината от създаването на читалището, конкурсът има за цел да стимулира и развихри детското въображение, да предизвика и насърчи децата да откриват своя талант.
Темата предоставя форум за творческа изява. Личността на Вазов е богата и многообразна. Интерес представляват, както неговото творчество, така и жизнения му път. Задълбавайки в историята му можем да попаднем на моменти от живота му, които биха били идеални за визуално пресъздаване. Роден и израснал в Сопот, патриархът на българската литература е бил запленен от природните красоти на балкана, изпълнил се е с благоговение пред величието на Стара планина и така истински обиква българското. Творбите му пленяват не само със съдържание, но и с природните картни, описвани в тях. Има много интересни факти, както от личния, така и от служебния му живот, които биха допринесли за раждане на идеи пресъздадени в рисунки. Интересен такъв е и този за кръщението на нашето читалище. Основателите му и ние техните последователи можем и сме горди, с фактът че патрона му лично е дал съгласието си да се кръсти така.
Конкурсът се провежда в онлайн среда, като по този начин дава възможност да се включат участници от цяла България. Участието в него е изцяло с любителски характер, индивидуално в два раздела. Създаден е за деца, младежи и девойки от първи до дванадесети клас включително, разпределени в 4 възрастови групи за всеки раздел. Рисунките и снимките допуснати до участие в Конкурса трябва да отговарят на зададената тема, като тя включва изображения на портрети и сцени от живота и бита на Иван Вазов, места свързани пряко с неговия живот (къща, музеи, паметници и други), както и пресъздаване на картини от негови творби. Със своята богата биография, огромно творчество и интересен живот, Вазов ни дава уникалната възможност да развихрим фантазията си и да сътворим превземащи снимки и пренасящи ни в повестите и стиховете му рисунки.
С подробности за регламента, условията, сроковете, оценяването и всичко нужно за участие може да се запознаете в групата създадена във Facebook -  https://www.facebook.com/groups/1662087807527266 ,  както и на телефоните публикувани в Статута и на страницата на конкурса.
Заповядайте да минем заедно По стъпките на Вазов, канят организаторите.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени