2.8° C
Предимно облачно
toggle

Близо 1500 изпълнители от страната се надпяват и надиграват край Петропавловския манастир

24 юни 2023
image

Фолклорни изпълнители и състави от цялата страна се надпяват и надиграват край Петропавловския манастир. ХVІI издание на Националния Петропавловски събор бе открито тази сутрин в присъствието на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. На откривано присъстваха още народният представител Валентина Димова, областният управител инж. Георги Гугучков, заместник кметовете на общините Велико Търново и Горна Оряховица Нейко Генчев и Григор Минков. Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Сред официалните гости бяха и представители на други общини в областта. Отец Антоний предаде благослова на митрополит Григорий и отправи молитва за всички, събрали се край Петропавловския манастир.
Тъй като първият ден на събора съвпадна с Еньовден, преди официалното откриване, празникът започна с пресъздаване на ритуала, а гостите преминаха през голям венец от билки.
Съборът се организира съвместно от трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, като началото на тази традиция е дадено през 1993 г., а домакинството е на ротационен принцип. През 2023 година символичен домакин на събитието е Община Велико Търново. Затова и гостите бяха приветствани първо от заместник-кметът на старата столица Нейко Генчев. Фолклорът ни помага чрез хилядолетния опит на нашите предци да намерим своето точно място във Вселената като българи. Затова народното изкуство трябва да се подпомага и опазва. То ни позволява да се радваме, че сме тук, че сме заедно в този момент и особено на това магическо място, каза зам. кметът.
Приветствие към всички отправи и вицепрезидентът Илияна Йотова. Днес ние с вас имаме огромната привилегия да бъдем на тази поляна край Петропавловския манастир, за да покажем талантите и крастата на толкова много фолклорни състави от цялата страна, каза вицепрезидентът и отправи специална благодарност към ръководствата на трите общини-организатори, затова, че вече 30 години пазят и предават българските традиции и обичаи.
Близо 1500 изпълнители от 75 населени места ще се включат днес и утре в Петропавловския събор. Те ще се представят песни, танци и обичаи от всички фолклорни области. Най-малкият участник е 5-годишната Мирела Блажева от читалище „Напредък-1869“ – Г. Оряховица, а най-възрастният е 89-годишният Антон Димитров от Добрич. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател акад. Крум Георгиев. Само преди дни той навърши 91 г. и по този повод, а и заради огромния му принос към запазване на фолклорното наследство, Илияна Йотова му връчи Почетен плакет на вицепрезидента, а зам. кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев го отличи със „Старопрестолна грамота” и „Златна перпера”. Тези награди са за всички българи, които съхраняват фолклорното ни богатство, благодари акад. Георгиев, който е участва в събора от самото начало. Членове на журито са и проф. д-р Мария Иванова, проф. д-р Елена Кутева, проф. д-р Даниела Дженева и директорът на училището в Котел Мария Градешлиева.
По традиция съборът започна с песента „Хоро се вие край манастира”. Този път в изпълнение на представителния ансамбъл на Националното училище „Филип Кутев“ в Котел. Танцьорите на ансамбъла поведоха и хорото на поляната, в което се включиха зрители, официални гости, както и почти цялата полска група.
Фолклорните ансамбли „Мали сласк“ от Полша, „Марети“ от Грузия, които са участници в Международния фестивал „Раховче“ бяха и специални гости на събора. Двете групи проявиха особен интерес и проявиха желание да се снимат с вицепрезидента.
Тази вечер представянето на участниците ще продължава до късно, а утре конкурсната програма ще започне в 8.30 ч. и също ще продължи до късно вечерта.
В двата дни на Националния събор движението на моторни превозни средства в посока Петропавловски манастир през Лясковец ще бъде затворено. Желаещите да посетят събитието могат да се придвижват само като пешеходци в посока към Петропавловския манастир. Превозните средства ще преминават по обходен маршрут в посока към манастира по пътя откъм Шереметя и Арбанаси, а отпътуването ще става в посока Петропавловски манастир – център Лясковец.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени