2.8° C
Предимно облачно
toggle

Близо 2000 именици ще празнуват на Лазаровден и Цветница в община Горна Оряховица

26 април 2024
image

Близо 2 000 са имениците, които ще празнуват на Лазаровден и Цветница в община Горна Оряховица. Най-много са в общинския център, а най-малко са имениците в Писарево. В цялата община с името Лазар има кръстени 15 мъже, а Лазарина е само една. Изключително пъстра е палитрата от цветни имена, като оказва се най-популярното сред тях е Маргарита. 197 жени в общината са кръстени на нежното бяло цвете. И въпреки, че розата е най-българското цвете, то с това име в общината има само 22 жени. След Маргаритите по численост се нареждат Виолетите, които са 140, а след това са Цветанките. Те са 126. С 10 по-малко от тях са пък Цветелините. След тях се нареждат мъжете с името Цветан, следвани от Ралиците, Здравковците и Здравките, Лилиите, Калините и Калиновците, Яворовците и Ясеновците, Върбините и Розалините, и още и още.
Като цяло списъкът от цветни имена при жените в общината е много по-дълъг и богат, в сравнение с този на мъжете и може би е разбираемо. Но затова пък за цвят в него има един Карамфил и един Трендафил.
Като се прибавят и различните разновидности на традиционните имена на цветя, дървета и храсти, броят на имениците драстично се увеличава и със сигурност в доста домове от селищата на община Горна Оряховица ще се вдигнат наздравици в празничните Лазаровден и Цветница.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени