2.8° C
Предимно облачно
toggle

Близо 30 деца се включиха в първия скаутски лагер „Ряховец – 2021” в Горна Оряховица

22 август 2021
image

Близо 30 деца на възраст от 6 до 16 години се включиха в първия скаутски лагер „Ряховец – 2021” в Горна Оряховица. Лагерът е част от проявите по повод избирането на Горна Оряховица за Европейски град на спорта за 2021 г. Организатори на спортното събитие са Община Горна Оряховица и НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.
Палатковият лагер на малките скаути бе разположен разположен в района на хижа „Божур“. В продължение на три дни децата и техните родители имаха възможността да се включат в различни предизвикателства.
След устройване на лагера през първия ден, всички преминаха инструктаж от коменданта на лагера полк. Евгени пенчев – зам. Началник на НВУ „Васил Левски” и се запознаха с правилата на скаутите. Децата се включиха в подготовката на вечерята, а след нея имаха възможността да наблюдават звездното небе с телескоп и да разберат как да се ориентират по небесните обекти. На следващата сутрин, след утринната гимнастика и закуската, малчуганите се запознаха с компаса, както и с начините за ориентиране по местни предмети. Направиха и поход до манастир „Св. Троица” и имаха възможността да посетят светата обител и да запалят свещички за здраве.
В следобедните часове малките скаути имаха възможността да се запознаят с правилата за стрелба с пневматично оръжие и се включихав състезание, плетоха гривни с цветовете на националното знаме по метода „Викингски възел“, запознаха се и със следите които оставят горските обитатели. Вечерта имаше и много танци, народни хора и детски игри.
През третия ден след сутрешната гимнастика, децата се забавляваха със спортин игри – дърпане на въже, народна топка и др.
На финала, всички деца получиха специални сертификати за участието си в първия Скаутски лагер „Ряховец -2021“. Благодаря на всички деца и родители, както и на нашите приятели от НВУ „Васил Левски”, за това, че направихме тези три дни незабравими. Надявам се, че всички са се забавлявали и заедно положихме началото на една добра традиция. Надявам се също, че догодина епидемията ще е зад гърба ни и тук на Божур поляна ще се съберат много повече деца, обърна се към малките скаути и техните розидети заместник-кметът Стефчо Алипиев. Целта ни беше, чрез този лагер да ви покажем колко е хубаво да се общува с природата, да ви накараме да оставите поне за малко телефоните, таблетите и лаптопите и истински да се забавлявате. Когато дойдохте през първия ден не се се познавахте, а сега не искате да се разделяте. Ето това е - всички заедно да бъдем един добър екип, каза полк. Евгени Пенчев. Комендантът на лагера заедно със заместник-кметът връчиха сертификатите на децата, както и викингските гривни. Сертификати получиха и отличили се родители, както и човекът, който денонощно се грижеше за здравето на всички – парамедикът Юлиан Йорданов.
Искрено благодарим за прекрасната идея, организация и реализация на първия по рода си скаутски лагер в Горна Оряховица. Надяваме се ентусиазмът и всеотдайността на участниците и организаторите да привлекат още повече желаещи, които да се включат в скаутски лагер „Ряховец 2022”, каза от името на децата и родителите Християна Миланова, една от първите млади скаути.
Преди да отпътуват от Божур поляна, всички участници, като истински скаути, почистиха района на лагера.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени