2.8° C
Предимно облачно
toggle

Близо 50 деца се учиха да оцеляват във втория скаутски лагер „Ряховец – 2022” в Горна Оряховица

28 август 2022
image

Близо 50 деца на възраст от 6 до 16 години се учиха да оцеляват и се забавляваха в скаутски лагер „Ряховец – 2022” в Горна Оряховица. Събитието се организира за втора поредна година от Община Горна Оряховица, Националния военен университет „Васил Левски“ и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
Палатковият лагер на малките скаути бе разположен в района на хижа „Божур“. В продължение на три дни децата и техните родители имаха възможността да се включат в различни предизвикателства.
През първия ден малките скаути се качиха пеш до „Божур“. След първия инструктаж от коменданта на лагера полк. Евгени Пенчев от НВУ и запознаване с правилата на скаутите, заедно с родителите, хлапетата сглобиха палатките и устроиха лагера. Екипът от Националния военен университет изгради стрелбище, а най-нетърпеливите още първата вечер изпробваха своята точност. По-късно родители и деца се включиха в приготвянето на вечерята.
На следващата сутрин, след утринната гимнастика и закуската, малчуганите се запознаха с компаса, както и с начините за ориентиране по местни предмети. Направиха поход до манастир „Св. Пророк Илия“, където игуменът на манастира им разказа за житието на светеца, покровител на Горна Оряховица, а след това запалиха свещички за здраве.
В следобедните часове малките скаути имаха възможността да се запознаят с правилата за стрелба с пневматично оръжие, учиха се да пречистват вода, решаваха логически задачи, учиха се да мелят брашно с хромел, от което пекоха пърленки, наблюдаваха с телескоп слънцето и слънчевите петна. След заниманията, за всички имаше голяма изненада, тъй като един от малките скаути празнуваше рожден ден. Заедно със своите приятели той духна свещичките на огромна торта, чиято тематика беше разбира се скаутския лагер и получи подарък. Децата имаха и друга изненада за 10-годишното момче. Те му подариха и колаж, на който оставиха отпечатъци от ръцете си и надписаха своите пожелания към рожденика.
След вечеря децата наблюдаваха през телескоп звездното небе, а вечерта завърши с много танци, народни хора и детски игри.
През третия ден след сутрешната гимнастика, малките скаути се забавляваха със спортни игри.
На финала, всички деца получиха сертификати за участието си във втория Скаутски лагер „Ряховец -2022“. Благодаря на всички деца и родители, както и на нашите приятели от НВУ „Васил Левски”, за това, че направихме тези три дни незабравими. Надявам се, че всички са се забавлявали и надградихме започнатото през миналата година. За това, че сме се справили говори и факта, че тази година участниците са почти два пъти повече, а миналогодишните скаути, първи се записаха за лагера. Надявам, че и догодина тук на Божур поляна отново ще се съберат много деца, обърна се към малките скаути и техните родители заместник-кметът Стефчо Алипиев.
Целта ни беше, чрез този лагер да ви покажем колко е хубаво да се общува с природата, да ви накараме да оставите поне за малко телефоните, таблетите и лаптопите и истински да се забавлявате. Когато дойдохте през първия ден не се познавахте, а сега не искате да се разделяте. Ето това е - всички заедно да бъдем един добър екип, каза полк. Евгени Пенчев. Комендантът на лагера заедно със заместник-кметът връчиха сертификатите на децата, както и малки подаръци за спомен от лагера. Сертификати получиха отличили се в кухнята родители, както и човекът, който за втора поредна година денонощно се грижеше за здравето на всички – парамедикът Юлиан Йорданов. Отличен беше и най-малкият скаут 6-годишният Николай Иванов и най-точният участник в стрелбите – 12-годишната Карина Генчева.
След връчването на сертификатите, палатките бяха прибрани, а всички участници, като истински скаути, почистиха района на лагера. Всяко нещо има своя край, но още от сега започваме подготовката за Скаутски лагер „Ряховец – 2023“, каза преди отпътуването от Божур поляна комендантът на лагера полк. Евгени Пенчев.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени