2.8° C
Предимно облачно
toggle

Десетки миряни изпълниха двора на манастир "Св. пророк Илия" за храмовия празник на светата обител

20 юли 2020
image

Водосвет за здраве и благоденствие на горнооряховчани бяха отслужени в манастир „Св. Пророк Илия”. Тържествената служба в празничния Илинден започна още от рано сутринта със Света литургия, водена от Великотърновския митрополит Григорий. Заедно с него служиха и други свещеници от региона.
Десетки миряни се стекоха в светата обител, за да почетат Св. пророк Илия и да запалят свещ за здраве. След тържествената литургията бе отслужен водосвет от игумена на манастира Методий и бе раздадено жито. По традиция то бе осигурено от Община Горна Оряховица.
Два пъти в годината ръководството на Общината в лицето на кмета инж. Добромир Добрев дава курбан за здравето и благоденствието на горнооряховчани – на Илинден и на 24 октомври, когато отново на манастира се отбелязва инициативата „Камбана за живот на Земята”. Тази година заради епидемичната обстановка, по препоръка на негово високо преосвещенство бе раздадено жито.
На празничната служба днес присъства и кметът инж. Добромир Добрев.
Манастир „Св. пророк Илия” е основан през ХІІ-ХІІІ в. и носи името на светеца-покровител на Горна Оряховица. Според легендите след свалянето му от престола, в манастира е заточен цар Борил. В светата обител, той прекарва последните години от живота си. Въпреки множеството разрушения, които понася през вековете, храмът е възстановяван с доброволния труд и дарения на горнооряховчани. Именно край този манастир започва заселването на територията на днешна Горна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени