2.8° C
Предимно облачно
toggle

ДГ „Здравец“ в Първомайци вече има иновативна детска площадка

03 ноември 2021
image

Иновативна детска площадка има вече ДГ „Здравец“ в Първомайци. Съоръжението е изградено с финансовата подкрепа на Енерго-про. Това е първият проект, подпомогнат със средства по стартиралата в началото на септември социална инициатива на дружеството в подкрепа на местните общности „Енерго-про за обществото“.
В основата на проекта стои създаването и оборудването на съвременна детска площадка. Иновативната идея е чрез вграден генератор в самите уреди за детски игри да се улавя кинетичната енергия, която децата изразходват на площадката, след което тя ще се използва, за да се създадат допълнителни забавления за тях – звуци, светлина, музика. Така ще се даде възможност децата да добият ново усещане за интерактивен контакт с околната среда, като в същото време ще възпита у тях екологично мислене и усет за пестене на енергия.
Съвременната детска площадка е своеобразно продължение на иновативната инициатива, която детската градина реализира по националната програма „Успяваме заедно“ за изграждане на сензорна зала в подкрепа на децата и тяхното психично здраве. Потърсихме идеи за реализиране на иновации на открито, които да подкрепят физическото развитие на децата и да стимулират тяхната активност. От друга страна е и превенцията срещу затлъстяването в тези тежки дни за децата ни. Освен стимулирането и развитието на двигателните умения на децата, площадката е насочена и към екологично им възпитание. В съоръженията са вградени генератори, които без ток и допълнителна инфраструктура, от кинетичната енергия при движение на децата произвеждат светлинна енергия. Така по непопулярен начин, децата научават как да опазват околната среда, как да пестят енергия и, че е важно всеки от нас да положи усилия, за да запазим природата чиста, сподели при откриването на площадката директорът на детската градина Елеонора Иларионова. Тя изрази благодарност към партньорите, подкрепили изграждането на иновативното детско съоръжение. На откриването присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Григор Минков, кметът на Първомайци Ясен Янков, експертът от РУО – Велико Търново Екатерина Миновска, Петя Попова от Енерго-про, както и директори на детски градини.
Радвам се, че детската градина е намерила подходящ начин за инвестиция, защото инвестирането в развитието на децата всъщност е най-голямата инвестиция. Това е добър пример за другите детски градини. Щастието, което виждаме, изписано по лицата на децата е още една добра причина, Общината да инвестира в подобни проекти, заяви инж. Добромир Добрев.
Благодаря на партньорите от Енерго-про, че избраха детската градина в Първомайци. Тук работи един много добър екип, който се грижи за нашите деца. А сега те ще имат възможност за още игри и забавления, каза кметът на Първомайци Ясен Янков.
Вече 22 години откакто съм експерт в предучилищно образование, мечтая всички детски градини да имат такива условия, каквито детската градина в Първомайци предлага. Това е пример, че няма значение дали в голям град или по-малко населено място се намира детското заведение, важно е отношението и ангажираността на хората, занимаващи се с образование. А добрите партньорски отношения, водят до този успешен резултат, каза Екатерина Миновска.
Програмата „Енерго-про за обществото“ е много важна за нас, защото ние се опитваме чрез инвестиции в социално значими обществени проекти да покажем, че имаме желание да бъдем положителен пример и за други компании. Програмата е отворена за цялата страна, така че ако има интересни проекти от други общини, ние сме отворени да подкрепим и тях, увери при откриването Петя Попова, директор „Комуникации“ на Енерго-про Варна.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени