2.8° C
Предимно облачно
toggle

Дигитален музей представя историята на спорта в България

05 януари 2022
image

На 17 декември 2021 г. министърът на спорта Радостин Василев взе участие в конференция за представяне на резултатите от проект „Знание, популяризиране и устойчиво управление на културното и спортното наследство чрез дигитализация на Музея на историята на физическата култура и спорта, гр. София”. Проектът е изпълняван от Министерството на младежта и спорта в партньорство с „Национална спортна база” ЕАД и е финансиран по линия на Програмата за участие на ЮНЕСКО 2020-2021 г. В рамките на проекта беше извършена дигитализация на над 1200 експоната от архива на музея, които ще бъдат достъпни за разглеждане в сайта www.sportsmuseum.eu.
„Радвам се, че първото място, което посещавам официално като министър е Музеят на спорта. Чувствам се изключително комфортно в дома на историята на българския спорт. Дигитализацията на нашия спортен музей ще бъде основно преимущество в т.нар. достъпност, защото ситуацията в последните години възпрепятства хората да ходят не само в музеи, а и нормално да комуникират помежду си“ каза министър Василев.
По време на конференцията пълна презентация на проекта беше направена от г-жа Катя Иванова, директор на музея и д-р Ерина Кръстева, автор на Концепцията за дигитализацията, а гостите бяха запознати с новия уебсайт и кратък филм за музея, чийто автор е Борислав Иванов от НСБ. В събитието участие взеха още главният секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО Христо Георгиев и президентът на Националната олимпийска академия и индивидуален член на Българския олимпийски комитет проф. Лозан Митев.
Музеят на историята на физическата култура и спорта, гр. София притежава над 5000 експоната, но реално изложените са около 1000, според възможностите на експозиционната площ на мястото.
В последното десетилетие той се оформя като дом за много от ветераните спортисти, активни спортисти и дарители. За по-младите е мост между историята и бъдещето. На територията на музея се организират множество събития, като представяне на книги и разкази на спортна тематика – научни и предназначени за широката публика.
В хода на проекта са заснети и дигитализирани над 1200 експоната от архива на музея, създаден е нов уебсайт на музея на български и на английски език; създаден е рекламен филм за музея; изработено е ново лого, рекламна брошура и 1000 бр. двуезични, указателни табели за експонатите в музея.
На 20 и 21 декември се проведоха 6 на брой онлайн обучения за всяко от спортните училища в страната (на 20.12. – СУ „Юрий Гагарин“, Бургас, СУ „Георги Бенковски“, Варна, СУ „Георги Бенковски“, Плевен и на 21.12 – СУ „Васил Левски“, Пловдив, СУ „М-р Атанас Узунов“, Русе, СУ „Ген. Владимир Стойчев“, София). Госпожа Катя Иванова, уредник на Музея, го представи пред учениците и техните преподаватели. Имаше много въпроси за известни спортисти от техните градове, за практикуваните от тях спортове.
Всеки може да разгледа експонатите от Музея на уебсайта: www.sportsmuseum.eu

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени