2.8° C
Предимно облачно
toggle

Димящи скари и много български фолклор сложиха началото на ХVІ –то издание на Празника на горнооряховския суджук

10 юни 2023
image

Пъстротата на празника дава възможност на много хора да се насладят на единствения, неповторим и известен в целия свят горнооряховски суджук. През годините неизменни партньори на Община Горна Оряховица за реализацията на празника са местните фирми – производители, а тази година и Министерство на земеделието. С общи усилия и подкрепа празникът придоби национален мащаб. Нашата идея е да съхраним и продължим традицията, завещана ни от горнооряховските суджукари и да я предадем на бъдещите поколения. Така посрещна всички, дошли на откриването на Празника на горнооряховския суджук кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът им пожела да се насладят на празничните дни, наситени с много песни, танци, хубави емоции и кулинарни изненади.
На официалното откриване на празника народните представители Людмила Илиева, Валентина Димова и Димитър Николов, зам.-областният управител Станислав Николов, кметовете на Елена инж. Дилян Млъзев и на Стражица Йордан Цонев, зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Даниел Костадинов, зам.-кметовете и секретарят на Община Горна Оряховица, директорът на областната дирекция „Земеделие“ Светослав Мишев и, разбира се, собствениците на съорганизаторите на празника – фирмите „Стефанов“, „Боби“ и „Родопа 96“ – Иван Стефанов, Румяна Добрева и Христо Христов.
Програмата на тридневния празник започна още в петък вечер с изпълненията на съставите на НЧ „Братя Грънчарови – 2002”. Най-нетърпеливите се събраха и около димящите скари, за да опитат от месния деликатес. В първата вечер, посветена на балканската музика на сцената се качиха Ваня Вълкова, Катарина Живкович, а финал на първата празнична вечер сложи Аристос Константину.
Втория и третия ден също са наситени с много музика, суджукарски игри, викторини, томбола и разбира се много кулинарни изкушения. Съпътстваща проява на Празника е специално обособения занаятчийски кът, както и кът „Кулинарна трапеза“, където майстори кулинари представят традиционни за своите населени места ястия.
Музикални гости през втората вечер са Севлиевската духова музика, Жоро Любимеца, Меди и Галена.
Празникът продължава и в неделя, а в програмата се включват самодейни състави от общината и гости. Отново ще има кулинарни игри и още изненади.
Временната организация на движение в района на провеждане на Празника на горнооряховския суджук ще продължи и на 10 и 11 юни. Забранява се движението на моторни превозни средства от кръстовището на ул. „Васил Априлов“ с ул. „Мано Тодоров“ до кръстовището на ул. „Мано Тодоров“ с ул. „Христо Смирненски“ и всички перпендикулярни улици на „Мано Тодоров“ в затворения участък.
Срок на действие за временната организация на движение:
- На 10.06.2022г. (събота)от 09:30 ч. до 23:00;
- На 11.06.2022г. (неделя) от 09:30 ч. до 17:00ч.
Служителите на РУ „Полиция“ на МВР – Горна Оряховица ще оказват пълно съдействие при осигуряване и спазване на временната организация на движение.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени