2.8° C
Предимно облачно
toggle

Димящи скари и много фолклорна музика сложиха началото на ХV –то издание на Празника на горнооряховския суджук

04 юни 2022
image

Удоволствие е за мен да поздравя всички с „Добре дошли на Празника на горнооряховския суджук“! Историята и традициите на този наш месен деликатес отново ни събират, за да се насладим заедно на неповторимия му вкус. Ние горнооряховчани пазим традицията, завещана ни от старите суджукари и ще я предадем на бъдещите поколения. Така славата на горнооряховския суджук ще продължи да привлича към града ни хора от близо и далеч. Така посрещна всички, дошли на откриването на Празника на горнооряховския суджук кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът им пожела да се насладят на празничните дни, наситени с много песни, танци, хубави емоции и кулинарни изненади.
На официалното откриване на празника присъства и министърът на земеделието Иван Иванов.
Горнооряховският суджук се отличава не само със своя уникален вкус, но производството му и днес е свързано със съхраняване на кулинарните родни традиции. Вярвам, че ще продължавате да съхранявате и предавате на поколенията тези традиции, каза земеделският министър.
На официалното откриване на Празника присъстваха още народни представители, Областният управител Людмила Илиева, зам.-областният управител Огнян Стоянов, цялото ръководство на Община Горна Оряховица, Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, общински съветници. На сцената се качиха и собствениците на трите суджукарски фирми, които единствени в България имат право да произвеждат и продават Горнооряховски суджук Румяна Добрева - „Боби 03“ ООД, Христо Христов - „Родопа Горна Оряховица 96“ ЕООД и Иван Стефанов - „Стефанов – Иван Стефанов-04” ЕООД. И трите фирми са основни партньори на Община Горна Оряховица в провеждането на Празника. Партньор на Общината за реализацията на Празника е и Историческият музей, където през 2015 г. беше открита етнографска експозиция, посветена на горнооряховския деликатес.
Програмата на тридневния празник започна още в петък вечер с изпълненията на мажоретките от състав „Българче“ и съставите на НЧ „Братя Грънчарови – 2002”. Най-нетърпеливите се събраха и около димящите скари, за да опитат от месния деликатес. В първата вечер на сцената се качиха още музикантите от оркестър „Канарите“, Владислава Христозова, а финал на първата празнична вечер сложи Милко Калайджиев.
Втория и третия ден също са наситени с много музика, суджукарски игри, викторини, томбола и разбира се много кулинарни изкушения. Съпътстваща проява на Празника е специално обособения занаятчийски кът, както и кът „Кулинарна трапеза“, където майстори кулинари представят традиционни за своите населени места ястия.
Музикални гости през втората вечер са духов оркестър „Ловеч“, Наташа Джорджевич и Камели.
Празникът продължава и в неделя, а в програмата се включват самодейни състави от общината и гости. Отново ще има кулинарни игри и още изненади.
Временната организация на движение в района на провеждане на Празника на горнооряховския суджук ще продължи и на 4 и 5 юни. Забранява се движението на моторни превозни средства от кръстовището на ул. „Васил Априлов“ с ул. „Мано Тодоров“ до кръстовището на ул. „Мано Тодоров“ с ул. „Христо Смирненски“ и всички перпендикулярни улици на „Мано Тодоров“ в затворения участък.
Срок на действие за временната организация на движение:
- На 4.06.2022г. (събота)от 09:00 ч. до 22:30;
- На 5.06.2022г. (неделя) от 09:00 ч. до 15:00ч.
Служителите на РУ „Полиция“ на МВР – Горна Оряховица ще оказват пълно съдействие при осигуряване и спазване на временната организация на движение.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени