2.8° C
Предимно облачно
toggle

Достойни горнооряховчани получиха награди за принос в различни сфери на обществения живот

30 май 2023
image

Достойни горнооряховски мъже и жени получиха награди „Горна Оряховица“ за принос в различни сфери на обществения живот. Това стана по време на тържествената сесия на Общинския съвет. Заседанието започна с химните на Република България и на Европа, които прозвучаха в изпълнение на хор „Славянско единство“. Гости на празничната сесия бяха народните представители проф. Костадин Ангелов, Димитър Николов и Людмила Илиева, областният управител инж. Георги Гугучков, Негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий, кметът на Велико Търново и председател на УС на Националното сдружение на общините в Република България инж. Даниел Панов, кметове и председатели на общински съвети от цялата област, делегации от побратимени на Горна Оряховица градове, директори на институции и др.
Отличие „Почетен гражданин на Горна Оряховица“ тази година не беше присъдено.
Наградата за принос в образованието е за Цветанка Найденова-Николова. Николова е старши учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица, в което преподава от 1996 г. насам. Радостта от наградата споделиха и директорът на училището и нейни колеги.
С наградата за принос в сферата на културата са отличени журналистът Мартин Георгиев и колегата му оператор Пламен Иванов. Мартин Георгиев има над 20-годишен опит в печатни и електронни медии, а през м. г. получи наградата „Златно перо“ на Съюза на българските журналисти. Заедно с Пламен Иванов са отразявали събития като политическите конфликти и протести в Румъния, антибългарските протести в Скопие, последиците от наводненията в Карловско и опустошителните земетресения в Турция през февруари и др. След завръщането си от южната ни съседка, екипът реализира фотоизложба, заедно със спасител от Горна Оряховица, също участвал в бедствието. Пламен Иванов е видеооператор и фотограф на Световната федерация по канадска борба.
Разбирам какво е да съм от тази страна на камерите и микрофоните. Извинявам се на всички, които тормозим с въпросите си, виждам, че не е лесно, с намигване се обърна към залата Мартин Георгиев, и благодари на всички, подкрепили или не, номинацията му. Пламен Иванов пък побърза да се върне от неговата страна на камерата веднага след като получи наградата.
За принос в областта на спорта наградата тази година е за Йордан Ризов. През 1996 г. той създава волейболния клуб „Спартак“, който съществува до 2000 г. През 2013 г. е избран за председател и треньор на новоучредения клуб „Импулс“ със седалище в Долна Оряховица. Йордан Ризов е съдия по волейбол – републиканска категория. От 2022 г. работи по проект „Волейболът в училище“ в СУ „Вичо Грънчаров“. Наградата от негово име получи капитанът на волейболния отбор Никол Иванова. Тя благодари на Йордан Ризов и на Община Горна Оряховица, както и на всички, които помагат за развитието на волейбола.
В сферата на социалните дейности е отличен екип от сектор „Специализирани оперативни дейности“ при Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Секторът се е доказал като един от най-успешните сред осемте в цялата страна. Той извършва дейности по ликвидирането на пожари, наводнения, радиационни, биологични, химически произшествия, ПТП, различни помощни операции на територията на 5 области и 29 общини. От 2016 г. началник на сектора е Стефан Личев. За наградата са предложени младши експертите Милко Николаев, Минчо Минчев, Калин Йорданов и Николай Николов и младши инспекторите Веселин Гочев, Николай Бонев и Мирослав Маринов. Екипът е част от международния модул MUSAR за издирване и спасяване на пострадали в средни и тежки условия в градска среда и участва в спасителните акции след опустошителното земетресение в Турция. Отличието получи Стефан Личев, но в залата бяха и всички момчета от екипа. От името на сектор СОД изказвам благодарности на кмета на Горна Оряховица и на Общината. Благодарим ви, каза Стефан Личев.
За принос в сферата на здравеопазването е отличена главната медицинска сестра на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ Румянка Мусева Тя работи в горнооряховската болница от 1989 г., а главна сестра е от 2020 г. По време на пандемията през 2021 г. участва и в лечението на болните от COVID-19, а след разкриването на сектор „Интензивни терапевтични легла“ – и като редовна медицинска сестра в него, с цел подпомагане на колегите в качественото обслужване на пациентите. Тази награда е за всички медицински сестри – в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и не само. Благодаря на колегите си, на д-р Иван Иванов, на инж. Добромир Добрев и Община Горна Оряховица и на всички, които ни помагат в стремежа ни да предоставяме все по-качествена медицинска грижа на пациентите си, сподели Румянка Мусева. 
Тази година с Почетен знак на Горна Оряховица бе отличен главен инспектор Георги Тодоров – началник на РСПБЗН. Той има значителен принос за обучението на гражданите и повишаване пожарната им култура. Допринася за създаването на обучителен център за работа с деца и младежи в Горна Оряховица. Ръководи операции по локализирането и ликвидирането на различни по сложност пожари и аварийни ситуации. Носител е на отличието „Пожарникар на годината – 2022“.
След тържествената сесия пред сградата на Общината инж. Добромир Добрев и председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов издигнаха знамето на Горна Оряховица, а Великотърновският митрополит Григорий в съслужие с трима горнооряховски свещеници благословиха града и неговите жители. Пъстър финал на тържествената сесия направиха мажоретките от ДГ „Здравец“ и Симеон Славев от вокалната школа на Почетния гражданин на Горна Оряховица Аделина Колева.
След официалната част започна празничният концерт на пл. „Георги Измирлиев“, който завърши с пиро-музикален спектакъл.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени