-0.3° C
Предимно облачно
toggle

Дванадесетгодишният Александър Денев от Първомайци е финалист в Онлайн конкурса за Северняшка и Добруджанска песен „Пендара”

12 юни 2020
image

Дванадесет годишният Александър Денев от Първомайци успешно премина във втори финален етап на Онлайн конкурса за Северняшка и Добруджанска песен „Пендара”. Младежът е възпитаник на Вяра Петрова и се обучава в НЧ ”Иван Вазов – 1893” - Първомайци. Конкурсът се организира от Сдружение за фолклор „Цветница” – гр. Попово, като следствие на извънредната ситуация, в която бе поставен целия свят и с основна идея и кауза – популяризиране и съхранение на фолклорното песенно изкуство.
За по-малко от месец 216 изпълнители от цялата страна се включиха в тази кауза, като сред тях са деца от елитни музикални училища в страната. Конкурсът е със състезателен характер и се оценява от професионално жури в състав: добруджанските народни певици Калинка Вълчева и Галина Дурмушлийска, както и продуцентът в БНТ и северняшки певец – Даниел Спасов. Надпреварата протича в два етапа с ясно изразени критерии, по които до втори кръг са допуснати общо 102 изпълнители в четири възрастови групи. Вторият кръг на конкурса вече е в ход. Той е с по-високи критерии и дава равен старт на всички достигнали до него. Включва разучаването на нова зададена от журито песен в рамките на седмица, както и записването и на клип в същия този период. Оценяването ще се проведе от 15 до 21 юни, като в този период ще може да се гледат видеата и от онлайн публиката на страницата на конкурса. В същият срок журито ще определи победителите. Изключително интересна е и идеята за наградата на Големия победител, определен като „Глас на пендара”, а именно автентична златна пендара от периода преди Освобождението. Интересна е именно историята на тази пендара, която е свързана с пламналата през 1846 г. епидемия от едра шарка, при която детската смъртност е била изключително висока и властта предприема кампания за ваксиниране на децата. Всичко това се случва при управлението на султан Абдул Меджид. Масово обаче населението отхвърляло ваксинацията от страх и незнание. Лекарски екип стигнал и до Търново по настояване на тогавашния игумен на манастира Свето Преображение Господне – Схи монах Зотик. Народът категорично се възпротивявал и по тази причина целия екип решил да даде на всяко семейство, което ваксинира децата на всяко дете по една златна паричка – четвърт меджидие, като подарък и вечен спомен от султана.
Пендара на два века е не само чест за този, който с гласа си покаже, че я заслужава, но и изключителна отговорност. Такъв дар се получава веднъж в живота и той задължава притежателя му да продължи, съхрани и предаде на идното поколение знанието за българския фолклор.
„Любовта към народната песен в мен запали моята първа учителка по пеене Веселина Кожухарова, радвам се че с нея се открихме и тя видя в мен качества, за които не подозирах. Благодарен съм за подкрепата на родителите ми и на НЧ „Иван Вазов – 1893” - Първомайци, в лицето на Теодора Миновска. Но най-вече съм благодарен на сегашния си педагог Вяра Петрова. Тя ме учи с огромно търпение и упоритост, предава ми не само текста и музиката на песните, а и любовта и емоциите от тях, много добър човек и приятел е. За втори етап от конкурса вече сме изпратили клипа. Интереса към конкурса ми беше привлечен именно от този втори етап, в който всички участници влизаме малко в ролите на участниците от „Като две капки вода”. Всъщност целите ми бяха да разуча правилно и точно песента и да я изпълня по най-добрия възможен за мен начин, за всички Вас. Своята награда аз вече я получих във Ваше лице и в лицето на журито, което ме постави на равно с деца занимаващи се с пеене от много години и учещи в елитни музикални училища. Пеенето е преди всичко радост и наслада за ухото и душата, а не съревнование за кой е по- по- най”, споделя Александър, който е класиран за финалния кръг и на друг голям онлайн фолклорен конкурс – „Българин“, организиран от Фондация „Българин” – Варна. Той се готви и за сцената на Национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, който се очаква да се проведе около средата на месец юли.
 
Снимки: личен архив

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2023. Всички права запазени