2.8° C
Предимно облачно
toggle

Екип на Горнооряховския музей направи премиера пред ученици на филм за Атанас Буров „Гласът на държавността“

15 май 2024
image

Ученици от горнооряховски училища присъстваха на премиерата на филма „Гласът на държавността“, посветен на 70-та годишнина от смъртта на Атанас Буров. Зала 1 на Общината се оказа тясна за желаещите да видят прожекцията за бележития горнооряховчанин и Почетен гражданин на Горна Оряховица. Премиерата на филма уважи и проф. Хитко Вачев, който също е Почетен гражданин на Горна Оряховица. 
Филмът е дело на екип на горнооряховския Исторически музей. В продължение на месец върху него работят фондохранителят д-р Искра Николова и Александра Маринова – експерт връзки с обществеността. Като източници на информация двете ползват архивите на Регионалния исторически музей в Русе и на музеят в Горна Оряховица. Участие във филма взема и преподавателят от Великотърновския университет проф. дин Милко Палангурски.
За да има смисъл всичко, което правим, опитайте се да попиете и да си откраднете от духа и упоритостта на Атанас Буров, обърна се към учениците в залата д-р Искра Николова.
Основната идея на филма е да акцентира върху личността на Буров повече като политик и общественик, а не толкова като банкер, като какъвто е останал в нашата памет. Това съвсем не е случайно, тъй като лясковският Буров род се утвърждава още през периода на Възраждането като банкерски със своята лихварска дейност. Това успяваме да докажем с подбраните архивни материали и документи, които се съхраняват в Горнооряховския музей и в Регионалния исторически музей – Русе, разказва д-р Искра Николова.
Филмът „Гласът на държавността“ може да бъде видян на фейсбук страницата на Исторически музей – Горна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени