2.8° C
Предимно облачно
toggle

Екип от Общината участва в информационна среща по проект, свързан с измененията на климата

13 юли 2023
image

Екип от Общината участва в информационна среща по проекта „Въвеждане на мерки за адаптация към променящия с климат в общините Гълъбово, Горна Оряховица и Стамболово“. Проектът се финансира по програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Община Горна Оряховица е партньор по проекта. Партньор е също и UTGARD AS- чуждестранна компания със седалище Норвегия.
Домакин на срещата бе Община Гълъбово. В горнооряховската работна група, водена от заместник-кмета Николай Георгиев бяха включени общински съветници и представители на администрацията.
По време на срещата беше направена презентацията на норвежкия партньор по проекта UTGARD AS, който разработва първия ферибот, задвижван от електричество. Бяха представени и добри практики от държавите Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, включени в европейското икономическо пространство (ЕИП).
В рамките на проекта в Община Горна Оряховица са проведени обучения на служители, свързани с изпълнение на мерки за адаптация към променящия се климат. Изготвен и приет е от Общинския съвет План за борба с климатичните изменения до 2030 г. Изградена е и фотоволтаична централа на покрива на сградата на Общината. Това ще позволи в летните месеци, цялото потребление на ел. енергия да се осигури от собствения източник, а това в крайна сметка ще доведе до икономия на средства. 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени