2.8° C
Предимно облачно
toggle

Емил Кълчишков и Балет „Калина“ са тазгодишните носители на наградата „Млада Горна Оряховица“

24 май 2023
image

Емил Кълчишков и Балет „Калина“ бяха удостоени тази година с наградата „Млада Горна Оряховица“. Отличието е ежегодно и се връчва на 24 май за изключителни постижения и извоювани награди от международни и национални състезания, олимпиади и конкурси. По този начин общинското ръководство и обществеността изразяват признателност към труда и постиженията на талантливите ученици от Горна Оряховица.
Наградата се връчва в три категории – наука и образование, култура и спорт. Номинациите се разглеждат от специална комисия и тази година тя определи да има наградени в две области.
С наградата „Млада Горна Оряховица“ в сферата на образованието и науката тази година бе отличен Емил Кълчишков - ученик от СУ „Георги Измирлиев. Дванадесетокласникът е активен участник в творческия живот на училището и извън него. Развива се в областта на науката, спорта и театралното изкуство, има предпочитания и към лингвистичните науки. Първият му проект е създаването на краткия филм „Вкусът на лимона“, изграден върху тема за първото влюбване, на който той е сценарист и режисьор. През учебната 2020-2021 година, Емил Кълчишков заснема кратък и забавен филм за училищния живот „Ученически метафори – училището през погледа на нашите слънца”.
През 2022 година, Емил окончателно реализира още един свой творчески проект, и това е късометражният филм „Симулация“ – засягащ актуална социална тематика. В началото на 2023 година, филмът преминава през предварителна селекция на международно жури и през април 2023 година е удостоен с първо място в модул „Късометражно кино“ в Международния младежки фестивал „Славянски звън“ град Варна.
В сферата на културата и изкуството наградата „Млада Горна Оряховица“ тази година бе присъдена на Балет „Калина“ при НЧ „Напредък – 1869“ с художествен ръководител Калинка Генова. Повече от 25 години в школата се обучават годишно над 70 деца в областта на танцовото изкуство. Балет „Калина“ е носител на множество престижни награди от фестивали и конкурси. Участва в благотворителни концерти и събития, организирани от Община Горна Оряховица. През 2022 година носи множество първи награди от Първи танцов фестивал „Слънцето в нас“ и от Десетото издание на Балканска танцова спартакиада за купа „Търновска царица“. От VI-то издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци – класически балет, извоюва 4 първи, 3 втори и 1 трето място.
През април балетът се включва в националните квалификации за Световното първенство по танци и 14 танца са класирани за световните финали, които се проведоха в Сан Себастиян, Испания. През миналата година световен шампион по танци, стана Денислав Иванов, който е солист и хореограф на балет „Калина“. Горнооряховският балет е най-успешната българска школа на това първенство, а хореографията на Денислав, завоюва още една световна титла от квартета на най-малките – Йоана Василева, Каролина Боева, Дария Стайкова и Даяна Миладинов. Те взеха сребро с танц, а Габриела Мерджанова стана трета на соло.
Наградените изразиха своята благодарност към общинското ръководство и към всички, които са допринесли за техните победи и постижения и се подписаха в Летописната книга на Горна Оряховица.
Вие сте нашата радост и нашата гордост. Благодаря ви за труда, донесъл вашите успехи. Благодаря на учителите ви, но на първо място на родителите ви, които ви подкрепят. Общината също ще ви помага, за да продължавате да ни радвате с отличия и успехи, каза кметът инж. Добромир Добрев, връчвайки плакетите на отличените.
За да засвидетелстват уважение към труда на младите хора на церемонията в Гербовата зала на Общината присъстваха и председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметовете Николай Георгиев, инж. Деница Коева и Григор Минков, който е председател на комисията определила призьорите, общинските съветници Иван Момъков – член на комисията и Добрин Дериджиян, ръководството на СУ „Георги Измирлиев“ и на НЧ „Напредък – 1869“, учители, родители и приятели.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени