2.8° C
Предимно облачно
toggle

Гала концерт и пищни илюминации сложиха финал на XVI Международен фолклорен фестивал „Раховче”

25 юни 2023
image

С пищен, почти 3-часов спектакъл и атрактивна заря приключи XVI-то издание на Международния фолклорен фестивал „Раховче“ и XVIІI- Национален детски фестивал на изкуствата „Раховче”. Домакин на двата танцови форума беше НЧ „Братя Грънчарови - 2002”. Фестивалите се проведоха под патронажа на кмета на Общината инж. Добромир Добрев. В продължение на пет фестивални вечери на две сцени се представиха над 1000 участници от Полша, Грузия и България.
НЧ „Братя Грънчарови-2002” бе сцена на изпълненията на певци и танцьори, участници в двата фестивала „Раховче”, а публиката всяка вечер изпълваше Летния театър и аплодираше техните песни и танци.
Преди гала концерта на сцената излязоха участниците в детския фестивал на изкуствата. Специални благодарности имаше за децата от трета група на ДФС „Раховче“, които по време на фестивалните дни бяха доброволци. Когато не бяха на сцената, момчетата и момичетата се грижеха за реда и чистотата на Летния театър. Затова и специални аплодисменти на публиката имаше и за тях.
В гала концерта по случай закриването участниците в Международния фестивал „Раховче” още веднъж представиха пред горнооряховската публика най-атрактивните си изпълнения, които зрителите всеки път изпращаха с бурни аплодисменти. Специални гости на финала бяха танцьорите от Детско-юношески танцов ансамбъл „Огнени ритми” гр. Свищов.
В последната фестивална вечер всички състави още веднъж дефилираха на сцената на Летния театър. Те получиха купата на фестивала, почетни грамоти за участие и подаръци от кмета инж. Добромир Добрев и председателя на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ Иван Иванов.
Инж. Добрев също още веднъж поздрави изпълнители и публика, благодари на участниците, организаторите и зрителите за споделената емоция през изминалите дни. „Докато траеше ремонтът на сградата и чувахме грохота на машините, на всички горнооряховчани ни липсваше това въодушевление. Благодаря на Иван Иванов и екипа на НЧ „Братя Грънчарови 2002“, че успяха, въпреки принудителното 3-годишно прекъсване, да възродят фестивалите „Раховче“. Заедно с тях ще направим всичко, за да бъдат те още по-масови и бляскави в следващите си издания. Благодаря на всички гости на Международния фестивал „Раховче“. Сигурен съм, че през изминалите пет дни сте почувствали гостоприемството на горноряховчани, а всички нови, вярвам, че ще продължат и напред във времето. Скъпи горнооряховчани, истински съм щастлив да видя отново Летния театър пълен и се надявам така да остане през цялото лято, защото предстоят още много представления на тази сцена, обърна се към изпълнителите и публиката кметът инж. Добромир Добрев.
Естествен завършех на двата фестивала по традиция, бяха празничните илюминации, озарили небето над Горна Оряховица.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени