2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горна Оряховица е домакин на ХІV Национална младежка среща

07 април 2023
image

Млади хора от цялата страна се събрах в Горна Оряховица за ХІV Национална младежка среща. Форумът, който ще продължи до 9 април преминава под мотото „С крачка в бъдещето“ и се организира от Горнооряховски младежки парламент съвместно с Община Горна Оряховица. В тридневните дискусии ще се включат младежи от Плевен, Левски, Варна, Благоевград, Велико Търново, Търговище и още много части на страната, включително български младежки делегат към ООН.
Срещата е под патронажа на еврокомисар Мария Габриел и евродепутата Ева Майдел, и е поредна стъпка за продължаване на започнатия диалог между младежта, местната и централната власт за ролята и мястото на младото поколение в изграждането на просперираща България, в рамките на обединена Европа.
Срещата започна с видеообръщение на Мария Габриел. Радвам се, че след 2 г. прекъсване срещата отново събира активните млади хора и техните ментори за дискусии и интерактивни дейности. Поздравления за сдруженията „Младежка толерантност“ и „Горнооряховски младежки парламент“ и за Община Горна Оряховица, които вече 14 г. са домакини на Националната младежка среща и подпомагат съвместната работа между младежките организации и местните власти в България. Младежката среща е навременна възможност да обменим идеи и мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа и България. Каква искате да бъде вашата роля, скъпи младежи, за справяне с предизвикателствата на зеления и цифровия преход, как да насърчим здравословния начин на живот, как да се справим с фалшивите новини и дезинформацията, има ли според вас стратегически области, по които бихте искали да има повече действия на европейско ниво? Сигурна съм, че форумът ще ви даде възможност да обсъдите тези и много други въпроси. В рамките на моя ресор виждам много силно ролята на науката, иновациите, образованието, културата, на младите хора. Искаме да ангажираме вас, скъпи младежи, в процесите на вземането на решения в тези области. Това е и ролята на предложения от мен координатор на ЕС по въпросите на младежта и тя е българка – Диляна Сиракова. Нейната роля е да ви изслуша, да ви насърчи да участвате в консултации и в обмен на идеи и по този начин да осигурим и подкрепа за вашите дейности. Очаквам с интерес и вашите идеи как можем да популяризираме функцията на координатора, обърна се към участниците в срещата Мария Габриел. За нас е важно да чуем вашия глас, вашите иновативни идеи и критично мислене. Продължавайте да бъдете смели и ентусиазирани, защото бъдещето е във вашите ръце. Бъдете новатори, бъдете активни, следвайте мечтите си и все така ни карайте да се гордеем с вас, допълни еврокомисарят, пожелавайки успех на XIV Национална младежка среща.
Успех на срещата пожела и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Щастлив съм, че след 2 години прекъсване възобновяваме тези срещи. Те са изключително важни. Не сме спирали работата си с Младежкия парламент, сподели инж. Добрев и разказа на участниците за някои от политиките на Община Горна Оряховица, насочени към младите хора.
Младежките инициативи са важни за нашата община. Горд съм, че сте активни участници в обществения живот, че се грижите за опазването на историята на родния край и давате идеи за неговото развитие в бъдеще, каза още инж. Добромир Добрев. Кметът пожела на младежите в следващите два дни да се обединят около идеи, които да отнесат и мултиплицират в своите населени места, но и да създадат много нови приятелства.
Поредица от лектори ще застанат пред участниците в срещата. Сътрудникът на Ева Майдел Лора Крекманова обсъди с тях безопасността в Интернет, а основателят на най-големия и първи по рода си в България културно-исторически и развлекателно-образователен Исторически парк край с. Неофит Рилски Ивелин Михайлов говори за предприемачеството. Първият ден на Националната младежка среща приключи с настолни игри с основателя на Фондация „Да играем“ Ивайло Драганов и с ателиета, в които в неформална обстановка младите хора ще представят дейността на организациите си и ще обменят опит.
Тонус за съботния ден ще даде сутрешното зареждане с треньора по таекуондо от клуб „Инвикта“ Стефан Купичков. След това съводещите на подкаста „5 стотинки“ Александър Куманов – директор на Фондация „42“, и Владимир Станков от Форум „Ключ“, ще дебатират с младежите какво е да си част от изграждането на общност. Възможностите за развитие на младите хора чрез програмата на Евро-средиземноморската фондация „Анна Линд" ще представи Костадинка Тодорова, а психологът, семеен терапевт и старши специалист в програма „Нов път в преподаването” на „Заедно в час” Евелина Лафчийска ще говори за вътрешния двигател, който движи човека напред. Щафетата ще поеме Ралица Брестничка от Асоциация „Родители“ с темата за личностната реализация и емоционалното израстване в съвременния технологичен свят. Допълнителен нюанс към нея ще бъде и посещението на младежите във виртуалния музей в Младежкия дом в Горна Оряховица.
В неделя координаторът на Горнооряховския младежки парламент Ивелина Борисова ще сподели мисли и опит по темата за толерантността и доколко тя е мост към различията. Своеобразно обобщение на националната среща ще направи един от основателите на Горнооряховския младежки парламент – Христомир Куцаров, който ще разкаже за дейността си и как тя е повлияла на развитието му.
Спри да говориш за бъдещето, а започни да го създаваш, е девизът на Горнооряховския младежки парламент. Организацията е създадена през 2004 г. в Горна Оряховица по идея на Виолета Панова от представители на Сдружение „Младежка толерантност“ с цел подпомагане на младежката дейност в името на развитието на града.
Доброволците са обединени от желанието си да превърнат мечтите си в реалност. В развитието си дейността на младежите неизменно е подкрепяна от Община Горна Оряховица, а за настоящата среща, освен на местната власт, организаторите изказват благодарности на екипа на комплекс „Амбарица“ и на „Захарни заводи“.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени