2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горна Оряховица посрещна международната щафета Пробег за мир

08 юли 2022
image

Горна Оряховица посрещна днес лекоатлетите от Пробега на мира. Международната щафета има за цел да насърчи приятелството и разбирателството между народите. До сега участниците в пробега са пренесли през над 155 държави от всички континенти горящ факел, символизиращ стремежа за мир и единство между хората. Атлетите са изминали над 600 хил. км – приблизително, колкото 15 обиколки на земното кълбо.
Тази година Пробегът на мира ще премине през над 30 градове и села в България.
В началото на Горна Оряховица факелът бе приет от Томи Димитров – национален шампион за момчета под 16 години за 2018 г., вицешампион на 400 метра в зала за юноши младша възраст през 2020 г. и настоящ вицешампион на 800 метра в зала на национален шампионат за юноши старша възраст под 20 години. Заедно с лекоатлети и спортисти от Лекоатлетически клуб „Локомотив 55“, от Хандбален клуб „Локомотив“, от Общински футболен клуб „Локомотив“ и от Клуб по спортно ориентиране Браун тийм, огънят бе пренесен до центъра на Горна Оряховица и бе посрещнат от заместник-кмета Григор Минков. На кратка церемония заместник-кметът приветства международния отбор бегачи. Щастливи сме да посрещнем факела, носещ послание за мир по целия свят. Днес особено, това послание и много важно. Човечеството има нужда от по-добър свят. Хората имат нужда да живеят и да творят в мир. Децата ни имат нужда да растат щастливи и да следват мечтите си.
Затова се радваме, че частица от пламъка, носещ мирното послание, ще остане тук при нас – в Горна Оряховица.
И нека огънят в сърцата ни, никога да не изгасва, обърна се към спортистите Григор Минков. Приветствие към домакините отправи Садананд Маги – един от координаторите на Пробега за Европа, който благодари за гостоприемството и отново отправи послание за мир и разбирателство между хората по света.
С танца „Копнеж за България“, поздрав към бегачите отправиха танцьорите от Балет „Грация“ с художествен ръководител Соня Георгиева.
Участниците в пробега връчиха на заместник-кмета специален сертификат, като признателност за подкрепата на Горна Оряховица и включването на града в международната щафета.
Преди Факелът да напусне града и да се отправи към гр. Полски Тръмбеш, за да продължи по маршрута, домакини и гости засадиха „Дърво на мира„ – символ на живот, вдъхновение и творение.
Основател на Пробега на мира е Шри Чинмой (1931-2007)– международно признат философ, художник, поет и спортист, посветил живота си на идеалите за световен мир и единство. Той слага началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури с идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени