2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горна Оряховица тържествено чества 150-годишнината от обявяването й за град

13 октомври 2020
image

С тържествено заседание на Общинския съвет, прзничен концерт и светлинен спектакъл Горна Оряховица тържествено чества 150-та годишнина от ожбявяването й за град. Празникът на града, който по традиция се чества на 29 май, тази година бе отложен, заради кризата с коронавируса и въведеното извънредно положение, но бе отбелязан в Деня на българската община – 12 октомври.
Двама горнооряховчани бяха удостоени със званието Почетни граждани и още 14 достойни мъже и жени получиха награди за приноса си към Горна Оряховица в различни сфери.
Честването започна с тържествена сесия, на която председателят на Общинския съвет Димитър Николов обяви решенията за удостояване с отличи на наградените, а те оставиха своите пожелания за поколенията в Летописната книга на Горна Оряховица.
Гости на честването бяха народните представители Милен Михов, Валентин Ламбев и Явор Божанков, областният управител проф. Любомира Попова, ръководители на институции бяха сред официалните гости. 
За мен е чест да ви поздравя за 150 г. град Горна Оряховица. Вашият град се утвърди с трудолюбивите си хора, с предприемчивия дух на горнооряховчани, утвърди се като един от най-големите центрове в Северна България, в сферата на образованието тук поколения наред се формират специалисти в професионалното образование. В този ден се радвам, че въпреки обстоятелствата отбелязвате този празник. Защото смисълът му е да отдадем почит на хората, допринесли за достойното му място на картата на България. Нека се обърнем назад към миналото, за да имаме сили да продължим напред, убедена съм, че Горна Оряховица е град с бъдеще, обърна се към гостите на церемонията областният управител проф. Любомира Попова.
Посмъртно званието Почетен гражданин получава адвокат Димо Димов. Той е роден през 1948 г. в Камен, но целият му съзнателен живот е свързан с Горна Оряховица. Завършил е ТЕТ „Ломоносов” и право в Юридическия факултет на Софийския университет.
Кариерата си започва като стажант във Великотърновския окръжен съд, а след това две години е следовател в Районна прокуратура - Горна Оряховица.
От 1976 до 1987 г. е секретар на Градския народен съвет. За кратко е ръководител на отдел в Окръжния народен съвет – Велико Търново, но отново се връща на работа в Общинския народен съвет в Горна Оряховица.
Под негово ръководство като секретар на Горнооряховска община е въведена системата на ЕСГРАОН.
В продължение на много години Димо Димов е председател на Общинския съвет по изкуство и култура.
От 1992 г. е адвокат. Бил е кандидат за кмет на местните избори през 2003 г. От 2007 г. до края на живота си е председател на Общинската избирателна комисия. Два мандата е юрист на Общинския съвет.
От 1998 г. до 2004 г. е член на Управителния съвет на НЧ „Напредък 1869”. Особената грижа за самодейците и културата на града е един от основните мотиви за номинирането на Димо Димов за наградата. Подпомага ги не само финансово, но и организационно и с неоспоримия си авторитет.
Смъртта отнесе Димо Димов на 28 март 2019 г., но за горнооряховчани той ще остане като една от най-значимите личности в най-новата история на града.
Отличието на адвокат Димов получи съпругата му Аня Димова.
Него го няма, тук сме със сина ни Радослав, за да изразим дълбоката благодарност за високото звание. Превратностите на живота отредиха различни позиции за Димо в живота на Горна Оряховица. Димо премина през живота със своята харизма, с чувство за хумор и закачлива усмивка, с великодушие, но най-вече с добронамереност и желание да бъде полезен. Особено много държеше на самодейното изкуство, припомни съпругата му. Благодарим ви, че името му ще се свързва завинаги с историята на така обичания от него град, каза още тя.
Вторият Почетен гражданин за годината - археологът проф. д-р Хитко Вачев, е роден на 14 септември 1959 г. в Горна Оряховица. Завършва „История” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през 1985 г. и веднага е назначен за уредник-археолог в Регионалния исторически музей, където работи и досега.
През 1998 г. защитава докторска дисертация, през 2007 г. става доцент, а през 2013 г. – професор. От 2006 г. е хоноруван преподавател във ВТУ.
Проф. Хитко Вачев има значителен принос за развитието на културно-историческото наследство и музейното дело в региона и страната. Ръководител е на много теренни проучвания и разкопки, някои от които свързани с родния му град. Работил по църквата „Св. Атанасий” в Горна Оряховица. От 1985 до 1991 г. е сред ръководителите на екипа, започнал първите археологически проучвания на крепостта Ряховец. Четвърт век по-късно отново помага за проучването на крепостта над Горна Оряховица и е научен консултант на новия екип, който прави разкопките.
Не мога, а и не искам да крия, че съм изключително развълнуван, защото и в най-смелите си мечти не съм си помислял, че мога да бъда Почетен гражданин на този град. Това признание дълбоко ме вълнува, защото ме връща към корените. Корените, на които съм здраво стъпил. Археологията е особена професия, на пръв поглед екзотична, но тя е много работа и отговорност. Защото е медиаторът между света на мъртвите и света на живите. Ако човек не познава миналото си, не може да погледне в бъдещето си. Затова с отговорност поемам задачата да направя културно-историческото наследство достъпно, разбираемо. Археологията е наука, която изследва историята на разрушението, това, което е останало от съзидателната човешка дейност. Когато има такава дейност, остават тайни следи от нея. Не съм политик, но се обръщам към тези, които държат в ръцете си бъднините на този град – правете така, че да има съзидание, дори с риск колегите след хиляди години да нямат професия, апелира новият Почетен гражданин на Горна Оряховица.
С Почетен знак на кмета на Горна Оряховица бе удостоен инж. Тодор Тодоров. Инж. Тодоров бе предложен за Почетен гражданин, но сам оттегли номинацията си.
Инж. Тодоров е един от основателите на Средното сержантско училище в Горна Оряховица. Ползва се с авторитет и в спортните среди на града – той има принос за създаването, развитието и популяризирането на спортно-състезателната дейност на Хандбален клуб „Локомотив“, който наскоро отпразнува 50-та годишнина.
От дистанцията на времето разбрах, че миналото не се връща, затова го ценете и уважавайте. Бъдещето не е това, което си представяме, защото нещата в живота не се доказват, а се показват. Това, което сме направили единствено за себе си, умира с нас, а това, което правим за другите, остава завинаги, сподели житейското си кредо инж. Тодоров, посвещавайки наградата си на семейството си.
За принос към образованието отличие бе присъдено на Ваня Недкова – старши учител в начален етап в СУ „Вичо Грънчаров”. Децата са писателите на моята житейска книга, всеки един успех е постигнат благодарение на здравата връзка между родителите, децата и колегите, благодаря на всички, които застанаха зад мен, каза Недкова. Тя бе изненадана на сцената с голям букет цветя от своите ученици.
За принос към науката Годишна награда получи професорът по бионика Евгени Дюкенджиев – основател на лаборатория за атипично протезиране и човек, дал шанс за по-добър живот на пациенти с детска церебрална парализа и гръбначно-мозъчни заболявания. Ангажимент попречи на професора лично да приеме приза си, вместо него го взе съпругата му. Взе го съпругата му, която благодари от негово име за честта. 
Годишните награди за принос към културата са две. Едната отива при художника Илия Банков. През октомври м. г. Банков празнува своите 60 г. Голяма част от тях той е посветил на културния живот в Горна Оряховица. Банков е и всеотдаен преподавател, казват колегите му от „ГоАрт”. В типичния си стил Банков дискретно предпочете вместо него да говори изкуството му. 
Втората награда за принос към културата е за актьора Илия Георгиев. Към днешна дата Георгиев е част от Театър „Искри и сезони”. Актьорът е и основател на Фондация „Достойни българи”, чиято основна цел е издигането на паметници на бележити наши сънародници. Негова е основната заслуга в центъра на Горна Оряховица да бъде поставен паметник на Атанас Буров. Ако има конкурс за обич към Горна Оряховица, съм на първо място, сподели Георгиев.
Трима са отличени с Годишна награда на Горна Оряховица за принос към здравеопазването. През 2019 г. младият гастроентеролог д-р Илко Костурков стана Лекар на годината в категорията „Ти си нашето бъдеще” в Годишните награди на Българския лекарски съюз. Благодаря за уважението и възможността да лекувам и помагам на хората в града въпреки младостта ми, сподели д-р Костурков. 
Д-р Нина Петкова е началник на клинична лаборатория в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Преподава на студенти по медицина и специализанти по клинична лаборатория. Има участия в национални и международни форуми. Чрез работата си д-р Петкова отдава сили за правилното диагностициране и опазване здравето на жителите на общината. Пожелавам на всички да са много здрави, с колегите ще работим за по-доброто здраве на горнооряховчани, каза д-р Петкова.
Д-р Бисерка Акиванова, която ръководи Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в Болницата в Горна Оряховица, е третата отличена за принос към здравеопазването. В местната Болница д-р Акиванова започва работа през 1987 г. Подпомогнала е възстановяването на много пациенти, преминали през кабинета и отделението й. Емоцията е голяма, огромна благодарност за признанието към труда на екипа ми, без колегите нищо няма да е същото, сподели д-р Акиванова.
Акробатите Мартин и Данаил Николови са отличени в сферата на спорта. Братята тренират спортна акробатика от 2012 г. в СК „Джим Денс“ с треньор Йорданка Кочева. През 2019 г. двамата станаха четвърти на Европейското първенство по спортна акробатика във възраст 11-16 години, като съвсем малко не им достигна да стъпят на почетната стълбичка. И това е само едно от отличията на братя Николови. Те се обърнаха с благодарност към треньорката и хореографите си и признаха, че ги очаква още много труд, за да защитят постигнатото. За да ги подкрепи, в залата за церемонията беше и заслужилият треньор, заслужил майстор на спорта и Почетен гражданин на Горна Оряховица Иван Стойчев.
Инвеститор №1 за 2019 г. Венцислав Стоев е носител на Годишна награда в сферата на икономиката. Стоев е сред най-крупните работодатели в Горна Оряховица, с над 400 постоянно заети в различните му дейности служители. Скрита остава благотворителната му работа. Той е сред активните членове на „Ротари клуб” и е сред хората, дали най-много за инициативата за подкрепа на даровити деца от Горна Оряховица и Лясковец. Заради ангажимент, попречи на Стоев да присъства, наградата ще му бъде връчена по-късно.
Трима са номинирани за принос в социалната сфера.
Социалният работник Станка Мезева, или Таня, както я познават всички, е с над 35-годишен стаж в сферата. Професионалният й път е изцяло свързан със социалните дейности в община Горна Оряховица. Приемам днешното събитие като награда за целия ми професионален път, сподели Таня Мезева, получавайки наградата си. Аз съм от Варна, но Горна Оряховица е мой втори роден град, призна Мезева, която има и 6 издадени книги с поезия.
Отличието получава и Джеф Акерманс от Управителния съвет на нидерландската фондация SMHP „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа”. Фондацията е сред редовните дарители на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, като за 2019 г. и 2020 г. стойността на предоставената под различни форми помощ е близо 120 хил. лв. Огромната благодарност към Акерманс и делото му изрази управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов. Даренията им обхващат всички сфери от дейността ни – лечебна, диагностична, спомагателна, уточни д-р Иванов. Всичко това помага на нашата Болница да работи по-качествено, допълни още управителят, и благодари на всички дарители.
Галин Анастасов, съсобственик и търговски директор на „Ден и нощ” ООД, получава наградата за принос към социалната сфера, защото неговата фирма бе една от първите, отзовали се на благотворителната кампания за подкрепа на Болницата в борбата й с коронавируса. „Ден и нощ” ООД предостави 100 хил. лв., отделно са и други дарения, правени на различни социални услуги. От името на Галин Анастасов наградата получи представителят на фирмата Димо Стоев. И занапред ще бъдем все така социално отговорни, за да помагаме на хората на Горна Оряховица, каза Стоев.
Наградите връчиха кметът инж. Добромир Добрев и председателят на Общинския съвет Димитър Николов. За тези 150 години е извървян дълъг път. Но Горна Оряховица не е само парче земя – тя е всеки един от нас! Поколения са предавали на тези след тях своя опит и поука. За тези 15 десетилетия много достойни жени, мъже и цели фамилии са оставили имената си в историята на нашата община. Горнооряховчани за тези 150 години, са успели да преодолеят проблеми по-тежки от днешния – ще успеем и ние, убеден е инж. Добромир Добрев. Вашето постоянство и трудолюбие са гордост за мен – защото те са двигателят на нашия град, каза още той.
Местната власт в демократичните режими има за цел да работи и да функционира така, че даде шанс на хората да се почувстват като общност. А за да бъдат общност, това означава да изразяват и споделят общи цели и идеи, да са успели да изберат своите представители във властта, които да работят за тяхна полза и от тяхно име. Предизвикателството пред нас, като представители на местната власт, е да създаваме условия за инвестиции и бизнес, да запазим  работната сила тук, да подобрим жизнената среда и повишим качеството на живот за активното население. Всичко това може да бъде постигнато с много постоянство, честен диалог с бизнеса, стратегическо планиране за интелигентен растеж, обърна се към горнооряховчани и Димитър Николов.
След церемонията по връчването на званията Почетен гражданин, Почетния знак на кмета и Годишните награди, празникът продължи с концерт на площад „Георги Измирлиев“.
На сцената излязоха най-добрите таланти, израснали от Горнооряховската школа, както и от най-актуалните звезди на поп музиката в България.
Началото постави най-малкият талант – Кристина Енчева от „Мюзик саундс” с вокален педагог Стела Дойкова. След Криси на сцената се качиха четиримата големи от школата на Аделина Колева – Никола Чочев, Мая Колева, Николай Манолов и Нора Караиванова. Имаше и личен момент, извън сценария на концерта. След шест години в Русия, Никола Чочев първи напомни откъде са тръгнали и завърши своето представяне с букет за Аделина Колева – създателката на таланти, която празнува рожден ден наскоро.
Дуетът на Ники Манолов и Нора сложи финал на горнооряховската част от спектакъла. Музикалната щафета те предадоха на Дара, която пя и танцува заедно с публиката в продължение на дузина парчета, а след нея зрителите изригнаха с изпълненията на Павел и Венци Венц. Тримата са познати на горнооряховските фенове от турнето на „Кока кола” и за пореден път те дадоха всичко от себе си, за да поддържат екзалтираната си публика до финалния светлинен спектакъл, които озаряваше пл. „Георги Измирлиев“ в продължение на повече от 6 минути.
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени