2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горнооряховчани честваха 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

06 септември 2022
image

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бяха отбелязани 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На почетен караул пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790.
В словото си по повод празника, заместник-кметът Григор Минков подчерта и ролята на Горна Оряховица в Съединението.
„Нашата Горна Оряховица също има своето участие в тези исторически дела. Непосредствено преди Съединението войниците, водени от майор Данаил Николаев, се заклеват под Горнооряховското бойно знаме, развято за пръв път от нашите въстаници през Априлската епопея.
Днес, 137 години по-късно, 6 септември е празник. Празник и пример за нас, че когато се стремим към една обща цел и обединим усилия за постигането ѝ, колкото и трудна, дори невъзможна да ни изглежда в началото – тя може да бъде постигната“, каза в словото си Григор Минков
Пред Паметния знак бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност пред героизма и саможертвата на героите от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии, обществени организации и граждани.
След тържествения ритуал, празничната програма продължи с изпълненията на Мъжка певческа група „Георги Измирлиев“.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени