2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горнооряховчани отпразнуваха 3 март

03 март 2023
image

Горнооряховчани и гости на града се включиха в честването на днешния Национален празник. Въпреки мъгливото мартенско време на пл. „Георги Измирлиев“ се събраха желаещите да празнуват заедно 145-та годишнина от Освобождението на България. Настроение към празничния ден добавяха и десетките знаменца бяло, зелено, червено, които общинското ръководство бе осигурило за гражданите.
Тържественият ритуал започна с издигане на националното знаме на пл. „Георги Измирлиев” от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов.
3 март 1878 година е дата с изключително значение в новото ни време. Тогава България успява да се изправи за трети път в своята хилядолетна история. 240 души от селищата на Горнооряховско се включват в редиците на Българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от горнооряховчанки за априлските въстаници, поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина, припомни в празничното слово инж. Добромир Добрев.
Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, от Съюза на пенсионерите в Община Горна Оряховица, политически партии, обществени организации и граждани.
След официалната част, празничната програма продължи с изпълнения на Клуб за народни хора „Фолклорна броеница“ при НЧ „Братя Грънчарови- 2002“, а площад „Георги Измирлиев” бе огласен от фолклорни песни в изпълнение на Бисера и Лидия. Пред сградата на Общината се изви хоро, в което се включиха и горнооряховчани, дошли на празника.
Чествания по повод 145 години от Освобождението имаше и в селищата на общината.
На Националния празник входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица е безплатен. Работното време на музея ще бъде до 16.00 часа. Желаещите могат да разгледат постоянните експозиции на музея и да се запознаят с участието на горнооряховчани в националноосвободителните борби на България. Специална възможност ще бъде предоставена на всеки един от посетителите – да се снима с копие на Горнооряховското бойно знаме.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени