2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горнооряховчани сведоха глави пред паметта и делото на Левски

17 февруари 2023
image

С възпоминателен ритуал в Горна Оряховица днес бе отбелязана 150-та годишнина от обесването на Васил Левски. Много горнооряховчани се събраха пред паметника на Апостола в кв. „Пролет” за да преклонят глава пред делото му.
На почетен караул застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. Честването уважиха цялото ръководство на Общината, общински съветници, представители на политически партии. Да се поклонят пред Апостола дойдоха и много деца и ученици от горнооряховски детски градини и училища, както и граждани и представители на различни обществени организации.
Във възпоминателния ритуал взеха участие деца от ДГ „Елена Грънчарова“, които изпълниха стихове, посветени на Васил Левски
Пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии, училища, детски градини, неправителствени организации и граждани.
 
Васил Левски основава комитет в Горна Оряховица по време на третата си обиколка из България, която започва през май 1870 г. В местния комитет се включват много пламенни и родолюбиви дейци, изключително активни представители на различните съсловия на новия тогава град Горна Оряховица. Този комитет след смъртта на Апостола успява да възвърне не само своята дейност, но и да я разгърне до такъв мащаб, че в навечерието на бунтовната 1876 г Горна Оряховица да се превърне в една от четирите столици в подготовката за Априлското въстание.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени