2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горнооряховчани заедно отпразнуваха Националния празник - 3 март

03 март 2024
image

Горнооряховчани и гости на града се включиха в честването на Националния празник – 3 март. На пл. „Георги Измирлиев“ се събраха желаещите да празнуват заедно 146-та годишнина от Освобождението на България. Настроение към празничния ден добавяха и десетките знаменца бяло, зелено, червено, които общинското ръководство бе осигурило за гражданите.
Честването започна с изпълнение на одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“ от Трифон Йорданов. Под звуците на химна, изпълнен от 12-годишната Кристина Енчева, пред Община Горна Оряховица бе издигнато националното знаме от кмета Николай Рашков и заместник-председателя на Общинския съвет Николай Илиев.
3 март е датата, с която българският народ доказа, че има право отново да се присъедини към свободните европейски народи. Тази свобода не беше извоювана леко, тя е следствие на петвековни борби за независимост, каза в словото си по повод Националния празник Николай Рашков. Кметът припомни и горнооряховското участие в борбата за освобождение. Горна Оряховица е център на първи революционен окръг. Тук, заедно с Македончето, с Иван Панов Семерджиев и всички съпричастни на национално-освободителното движение, в хана на Мано Тодоров беше зачената революцията и беше ушито горнооряховското бойно знаме от Елена Грънчарова и горнооряховските жени. То поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина, припомни в празничното си слово Николай Рашков. Днес знамето се съхранява в Националния военноисторически музей, а негово копие се пази Исторически музей - Горна Оряховица.
Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината Николай Рашков, от името на народния представител Людмила Илиева, от името на председателя на Общинския съвет Огнян Стоянов, от военно формирование 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, от политически партии, от БАС и сдружение „Човеколюбие“, СУ „Георги Измирлиев“, обществени организации и граждани.
След официалната част, празничната програма продължи с изпълнения на ВГ „Артисимо – джуниър“ и Фолклорна група „Звездици“ при СУ „Георги Измирлиев“, както и фолклорни състави при НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Специален гост в празничния ден на горнооряховчани бе Лилия Стефанова, която изпълни фолклорни и патриотични песни.
Пред сградата на Общината се извиха хора, в които се включиха горнооряховчани, дошли на празника.
Чествания по повод 146 години от Освобождението имаше и в селищата на общината.
На Националния празник входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица е безплатен. Работното време на музея ще бъде до 16.00 часа. Желаещите могат да разгледат постоянните експозиции на музея и да се запознаят с участието на горнооряховчани в националноосвободителните борби на България и да видят копие на Горнооряховското бойно знаме.
 
 
 
 
 
 
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени