2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горнооряховските скаути издигнаха лагер на „Божур поляна”

26 август 2022
image

Десетки палатки бяха вдигнати за минути на „Божур поляна”, за да подслонят участниците във втория скаутски лагер, организиран от Община Горна Оряховица, Националния военен университет и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Близо 50 хлапета на възраст от 6 до 16 години и техните родители ще прекарат три дни сред природата и ще живеят по законите на скаутите.
Децата се качиха пеш до „Божур”, където възрастните вече разтоварваха багажа. След първия инструктаж от коменданта на лагера полк. Евгени Пенчев от НВУ, всички заедно вдигнаха палатките и устроиха лагерния си живот.
В следващите дни те ще си готвят сами и ще живеят по определена програма. Предстои им да приготвят първата си вечеря, след което ще наблюдават звездите с телескопи и ще научат непознати неща за звездната карта. Сутринта тръбата за ставане ще прозвучи в 7 часа, след което имат половин час физически упражнения за старт на деня и едва след това закуска. Утрешния ден е посветен на изучаване на местността. Ще има поход до манастира „Св. Пр. Илия”, планирани са и много занимателни игри, предизвикващи не само физическите им възможности, но и логиката и интелекта. Майстори ще им покажат пътя на хляба и как сами да си направят насъщния. Денят ще завърши с песни и танци в лагера.
В неделя, преди да си тръгнат, малките скаути и родителите им ще почистят района. Всеки един участник в приключението ще получи сертификат, удостоверяващ, че е истински скаут.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени