2.8° C
Предимно облачно
toggle

Горноряховските ученици са сред най-големите почитатели на шампиона по плуване Цанко Цанков

12 февруари 2024
image

Плувецът Цанко Цанков, записал невероятни постижения в открити води гостува в Горна Оряховица. Срещата с шампиона и ученици от града бе организирана от Община Горна Оряховица по покана на Плувен клуб „Локомотив“.
Цанко Цанков и мениджърът му Николай Илиев бяха посрещнати от заместник-кмета Петя Иванова, която приветства гостите с добре дошли и ги представи пред присъстващите в препълнената Зала 1 на Общината. На срещата присъства и народният представител Димитър Николов, който е личен приятел на плувеца.
Цанко Цанков е многократен национален шампион, световен и европейски рекордьор на 12-часово плуване в 50-метров басейн, първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия български залив – Бургаския и първият българин, преплувал Гибралтарския проток. Той е и първият българин, преплувал 37-километровото разстояние от остров Санта Каталина до Лос Анджелис. Протокът се характеризира със силни течения, ниска температура на водата и е единственият плувен маратон в света, на който стартът се дава през нощта. Надпреварата е от световната верига за най-тежките маратони в света - Ocean 7. Пред последните 127 години само 21 плувци от целия свят успяват да преминат и седемте тежки маратона.  Именно превземането на Ocean 7 е голямата цел на Цанков Цанков. Така той ще стане първият българин и източноевропеец, успял да преодолее най-трудното предизвикателство в плуването в открити води. Първите два маратона са вече зад гърба на шампиона.
Именно на преплуването на разстоянието от остров Санта Каталина до Лос Анджелис е посветен филмът „Шампионът на Тихия океан“, който бе показан в Горна Оряховица. Цанко Цанков и мениджърът му Николай Илиев не скриха, че са приятно изненадани от огромния интерес към прожекцията. Дошлите на срещата ученици изгледаха с огромен интерес филма, а в момента, в който лентата показа излизащия от водата Цанко след над 10-часовото плуване в ледените води на океана между Санта Каталина и Лос Анджелис, публиката избухна в аплодисменти.
Нито една победа не е нито по-голяма, нито по-важна от победата на човека над самия себе си. Постигайки тази победа, ще можеш да победиш и съперника си. Пътят в спорта не е лесен. Изпълнен е с трудности, разочарования, загуби, които са част от израстването на една личност, сподели Цанко Цанков.  
За организацията, подготовката и, разбира се, за самото плуване разказва „Шампионът на Тихия океан“. В лентата операторът Симеон Симеонов запечатва разказа на Цанков – за 4-метровите вълни, 11-градусовата температура на водата, за планктонът, който единствен осветява пътя на плувеца в тъмната част от изпитанието, за приема на специална напитка по време на плуването, за хипотермията, крампите, умората и всички онези обстоятелства, които биха могли да откажат един човек. Но не и Цанко Цанков. Особено след като в последните мили преди финала на водещата го лодка по идея на мениджъра му е поставено знамето на Бургас, което допълнително мотивира плувеца.
Самодисциплината, създаването на правилни навици и постоянството могат да направят от вас големи спортисти, обърна се към младите хора в залата Цанко Цанков.
За 2024 г. Цанко Цанков и екипът му са си поставили две цели. В началото на април заминават за Нова Зеландия, за да чакат подходящ прозорец за преплуването на протока Кук –между Северния и Южния остров на Нова Зеландия. Дължината е 25 км , а температурата на водата е малко под 14 градуса. След това предстои плуване през протока Молокай, който е между двата най-големи острова на хавайския архипелаг. Това е и най-дългия плувен маратон в света с дължина по права линия малко над 47 км. За следващата година екипът предвижда да реализира и останалите три плувни маратони, част от Ocean 7. Това са – Ламанша - между Великобритания и Франция, който е с дължина от 34 км; протокът Цугару между японските острови и най-трудният плувен маратон в света, известен още като Северния канал. Това е разстоянието между Ирландия и Шотландия с дължина от около 35 км и температурата на водата около 11 градуса. Там са и един от най-отровните медузи в света, които създават и най-големи трудности Много са малко хората, които са го преплували Затова и него сме го оставили за най-накрая, сподели Цанко Цанков. Плувецът добави, че няма друг българин, който да е участвал в Ocean 7. Единственото изключение е Петър Стойчев, който през 2007 г. преплува Ламанша.
Срещата между Цанко Цанков и горнооряховските ученици продължи близо два часа. След като изгледаха филма, те разговаряха с него, а след това търпеливо чакаха за автограф и снимка с шампиона.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени