2.8° C
Предимно облачно
toggle

Гости от цялата страна събра Първият национален фолклорно-кулинарен „Фестивал на ореха“ в Долна Оряховица

30 септември 2023
image

Гости от близо и далеч се събраха в Долна Оряховица за Първия национален фолклорно-кулинарен „Фестивал на ореха“. Празникът се от НЧ „Христо Козлев-1883“, със съдействието на кметството и Етнографския музей в Долна Оряховица и Община Горна Оряховица. Орехът е символ на Долна Оряховица. Той е вплетен в герба на града. Орехът е вековно дърво. Той е символ на домашното огнище, на здравето и на плодородието. Поздравявам организаторите за всеотдайната работа и благодаря сърдечно на всички, които помогнаха да се случи този празник, каза заместник-кметът Григор Минков, който бе и един от двигателите по организирането на празничния ден. Гост на празника бе и заместник-кметът инж. Деница Коева.
Десетки щандове с кулинарни изделия бяха разположени на площада пред читалището. В кулинарната изложба участниците представяха изключително разнообразие от основни ястия, десерти и напитки, в които задължително присъстваше орехът. Торти, хлябове, сладкиши, солени изделия, рибници, пълнени чушки, ликьори и още, каквото би могъл да си помисли човек, бяха подредени по щандовете. Кулинарните изделия бяха оценявани от жури в състав: Светлана Илиева и Виолета Стоянова – финалисти от Hell`s Kitchen – България и уредникът на Етнографския музей Петър Георгиев.
В категория „десерти“ журито присъди златни медали на еклерите с орехи на трио „Ореховите момичета“ от Долна Оряховица, баклавата на кулинарите от НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1912“ с Малко градище и на Цветелина и Емил от Велико Търново. Среброто е за: скаличките на КП „Надежда“ от Долна Оряховица, ореховите сладки на НЧ „Просвещение – 1897“ с. Горна Студена, „Сладкишът на баба“ от НЧ „Надежда - 1886“ с. Димча, сезонния десерт с орехи на Клуб „Люляк“ – Бургас, ореховата халва на НЧ „Пробуда – 1922“ с. Белцов, ореховки и бонбони на НЧ „Съзнание – 1897“ с. Згалево, ореховките на Дочка Иванова от Разград, халвата с шафран и орехи на Миглена Харлова от Долна Оряховица, сладкото от орехи на КП „Надежда“ също от Долна Оряховица и реването с орехи от КП „Гебран“ – Свиленград. Бронзовите медали са за: тортата с орехи на НЧ „Съзнание – 1897“ с. Згалево, таралежките на НЧ „Петър Берон – 1927“ гр. Априлци, сладката баница с канела и орехи на Клуб „Три сестри“ от Бургас, вафличките с орехи на Илияна Николова, ореховата торта на Севдалина Славева и бисквитките на Татяна Караколева и трите от Долна Оряховица и тиквеника с орехи на Кръстина Янакиева от с. Студена. В категорията „Основно ястие“ журито отличи със златни медали щръклицата на НЧ „Събуждане – 1922“ с. Стубел, погачата с орехи на Росица Исянкова и хлябът на Християна Прусрова и двете от Долна Оряховица. Среброто е за скордалята на НЧ „Люба Велич“ с. Славяново, пълнените чушки на НЧ „Светлина – 1902“ с. Шипково и кюфтетата с орехи на Мима Харлова от долна Оряховица. Бронзовите отличия са за пълнените чушки на НЧ „Съединение – 1888“ с. Драганово, кюфтетата с орехи на НЧ „Просвета – 1906“ с. Горски горен Тръмбеш и пастета от орехи на НЧ „Съгласие – 1905“ с. Писарево. В категория „Напитки“ победител е ликьорът от орехчета на Клуба на туристите ветерани от Попово. На второ място е ореховото мляко от с. Топчии. На трето място отново е ликьор от орехчета, но от Драганово.
Призът за най-красив щанд отпътува за Разград, наградата на журито е за КП „Зора“ от Лясковец, организационния комитет даде своята награда на представителите от с. Топчии. Призът за автентично ястие с орехи отиде при Клуба на туристите ветерани от Попово. За най-масово участие бяха отличени самодейците от Клуба на пенсионера от Писарево, а голямата награда на фестивала е за Минка Димитрова, която представи биволско сирене с орехи, произведено в „Биволоферма в полите на Сакар“ от с. Студена, община Свиленград.
Специален щанд на празника имаха и децата от „Св. св. Кирил и Методий“ в Долна Оряховица, които се бяха погрижили за духовната храна и бяха изработили интересни изделия от орехи и орехови черупки.
И докато от едната страна течеше кулинарна битка, то на сцената пред читалището се редуваха изпълнители и състави от цялата страна. гост-изпълнител на празника бе фолклорната изпълнителка Росица Пейчева.
Победителите в кулинарната надпревара получиха специално изработени плакети с логото на фестивала, чийто автор е д-р Деница Иванова – Александрова, уредник на горнооряховската ХГ „Недялко Каранешев“,  избрала да живее със семейството си в Долна Оряховица. 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени