2.8° C
Предимно облачно
toggle

Художничката Гергана Рахнева отпразнува рождения си ден с изложба „По дългия път и обратно 40+2“

13 януари 2024
image

Близо 180 творби подреди в изложба под мотото „По дългия път и обратно 40+2“ Гергана Рахнева. Експозицията бе открита на рождения ден на художничката и събра много нейни приятели, почитатели и ученици, на които тя преподава в СУ „Георги Измирлиев“. Така на практика бе открит и творческият сезон за 2024 г. в Художествена галерия Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица.
В двете зали на Галерията са подредени 140 платна и 36 ветрила, изработени в различна техника – акрил, маслена боя, колаж, рисуване върху платно и върху дъска и др. Обособени са като конкретна тематика и съдържание в 8 цикъла – семейни портрети, Азия, поп арт, кимона, гръцка митология, разни светове, джаз и ветрила, вдъхновени от далечния Изток. Творбите следват различна периодика от творчеството на авторката. Рисувани са от 2019 до 2021 година, т.е. периода, който смислово наричаме ковид 19 и като емоция много се доближава до това, което сме изживели тогава, коментира уредникът на Галерията д-р Деница Иванова – Александрова.
Именно ковид криза кара творческото семейство Гергана Рахнева и Петър Лазаров, и техният син Виктор, да напуснат Китай, където живеят до тогава и да се върнат в България. Така те се установяват в Горна Оряховица „За наше щастие и вероятно за нещастие на китайците, коментира Йорданка Кушева, която имаше честта да открие изложбата. И тъй като Гергана Рахнева в момента преподава изобразително изкуство в СУ „Георги Измирлиев“, в залата присъстваха много нейни колеги и ученици от училището. Изложбата уважи и заместник-кметът Петя Иванова, която доскоро също бе част от екипа на Гимназията като заместник-директор.
За Галерията е чест да представи творец, който е желан гост в много градове и страни, отбеляза уредникът на ХГ „Недялко Каранешев“ д-р Деница Иванова - Александрова.
Удоволствието да открие изложбата имаше Йорданка Кушева - като колега на Гергана в Гимназията, като приятел и като притежател на едно от красивите ветрила, вдъхновени от далечен Китай.
Да бъдеш честита, да вървиш смело и устремено по пътя напред още 2 по 42. Да създаваш, благословена от Бог, изкуство, което умиротворява, откри изложбата Йорданка Кушева.
След великолепните слова при откриването, художничката покани всички гости да разгледат творбите и да споделят празника й.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени