2.8° C
Предимно облачно
toggle

Инж. Добрев се срещна със световните танцови шампиони от Балет „Калина“

05 юли 2022
image

Кметът инж. Добромир Добрев посрещна в Гербовата зала на Общината танцьорите от Балет „Калина“, завоювали световни титли в конкурса Dance World Cup, който се проведе в Сан Себастиан, Испания. Заедно с него, шампионите и техните ръководители и родители бяха приветствани и от заместник-кмета Григор Минков.
Лесно е да стигнеш до върха, но е трудно да се задържиш на него по-дълго време. Уверен съм, че вие го можете и ще го направите. Тези златни медали са доказателство за това, обърна се към малките танцьори инж. Добрев. 
Танцови школи от цял свят се състезаваха в Dance World Cup в испанския град Сан Себастиан. От връчените три златни медала, двата са за балет „Калина“. Със златни медали за танца „Маджонг“ се завърнаха Йоана Василева, Дария Стайкова, Каролина Боева и Даяна Миладинова. Четирите момичета са на възраст 8-9 години. Малтике танцьорки завоюваха второ място с танца „Фуего“. Денислав Иванов е абсолютен световен шампион при соловите изпълнения. С бронз също за солово изпълнение е Габриела Мерджанова. С достойно представяне от конкурса се завърнаха и 10-годишната Вивиан Бонева, и Росиана Токмакчиева.
В България няма такава танцова школа, с толкова много медали от шампионати, увери художественият ръководител Калинка Генова. Тя сподели, че работата с децата е много сериозно, включително събота и неделя. Късметлии сме, че Денислав е хореограф в нашата школа, тъй като той вече има покани и от други места. Щастливи сме, че родителите на децата също ни подкрепят и са неотлъчно до нас. Благодарим и на Общината, за отпуснатите 2 хил. лв. за участието. Горна Оряховица в момента е сериозен фактор сред танцовите школи и трябва да се помисли за финансиране, както от страна на Общината, така и от бизнеса, каза още Калинка Генова. Ние няма да спрем да подкрепяме талантливите деца на Горна Оряховица. Вярно, че годината е трудна, но през следващата година, ще увеличим финансирането за подобни участия, ангажира се инж. Добрев.
Въпреки, че танцьорите се прибраха вчера от Испания, днес те отново са в тренировъчната зала. Започваме новите хореографии за новия творчески сезон. Имаме да подготвим към 30 танца, тъй като ни предстоят много участия, както и отново представяне на следващия световен шампионат, който догодина ще бъде в Брага, Португалия, сподели Денислав Иванов. За него участието на световната купа в Испания бе и последното състезание. От тук нататък той ще се съсредоточи върху хореографската и треньорската дейност. Заедно с танцьорите работи и помощник-треньора Виолета Тошева, на която скоро предстои да стане майка. Тогава дейността й ще поеме Мия Момъкова, която също е кадър на Балет „Калина“.
Освен отличници в танците, децата са и отличници в училище. Всичко върви ръка за ръка и е много комплексно. За да успееш е нужна много добра физическа подготовка, дисциплина, има и много сълзи. Натоварването не е малко, но пък, когато се качиш на върха на почетната стълбичка, всичко си струва, категорична е Калинка Генова.
На малките шампиони в края на срещата инж. Добрев подари тематична торта и букети с цветя. 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени