2.8° C
Предимно облачно
toggle

Инж. Добромир Добрев: 3 март е ден за преклонение пред паметта на героите, отдали живота си за свободата ни

03 март 2023
image

         Уважаеми съграждани,
 
         Днес, на 3 март, честваме нашето Освобождение!
145 години са минали от тогава. Но подвигът на хората, жертвали се за свободата ни, няма да бъде забравен – докато живее в паметта ни и в тази на нашите наследници!
         Отдавна са угаснали пепелищата на Априлското въстание. Боеве не тревожат умовете и сърцата. На Шипка е тихо. Имената на Гурко, Столетов и Радецки, заедно с водените от тях опълченци, са се превърнали в символ на победа и гордост. За имената на хиляди незнайни войни българската земя е последен подслон, в който да останат завинаги… 
        3 март 1878 година е дата с изключително значение в новото ни време. Тогава България успява да се изправи за трети път в своята хилядолетна история!
Пет века робство не успяват да угасят искрицата надежда, не успяват да стъпчат гордостта и да пречупят волята на българина да търси пътя към своята Свобода. Път стръмен и трънлив – извървян от хайдути,  от книжовници и въстаници, от Паисий и Апостола, от обикновеното българско семейство. Поколения наред, край българските огнища, се разказват приказки за легендарните ни юнаци, пеят се песни за тях, шият се знамена, а всяко българско дете се учи на А, Бе – за да се пази паметта българска.
Така, когато руските войски идват да ни освободят, към тях се присъединяват хиляди доброволци, които отказват да се крият в къщите си. 240 души от селищата на Горнооряховско също се включват в редиците на Българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от горнооряховчанки за априлските въстаници, поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина.
Днес е ден за преклонение пред паметта на героите, отдали живота си за свободата на тази земя!
Днес е ден, в който сме благодарни на всеки сторил нещо добро за нашата Родина. На всеки, който с труд и постоянство е пазил пламъка на Българския дух!
За да можем в ден като днешния – ден, в който ни има – да го дадем на децата си и на всеки след нас!
 
Честит Национален празник! 
 
Инж. Добромир Добрев
Кмет на Община Горна Оряховица
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени