2.8° C
Предимно облачно
toggle

Инж. Добромир Добрев: Гергьовден е най-хубавия от пролетните ни празници

06 май 2022
image

Уважаеми съграждани,
 
Днес е 6-ти май – най-хубавият от пролетните ни празници!
България е страна, чиято държавност е сред най-старите на европейския континент, а този ден се празнува много преди това, още от тракийско време. Празнува се тук, на Балканите, и по целия свят.
Свети Георги е почитан и от християни, и от мюсюлмани. Наречен е Победоносец и заради това днес, освен че отдаваме почит към паметта на светеца, честваме и Деня на храбростта и Празника на Българската армия.
Днес искам да поздравя всеки, чието място е в редиците на нашата армия. Благодарение на Вас, на Вашия труд и дисциплина, се чувстваме по-спокойни и можем да работим над задачата, която стои пред нас благополучието на града ни. Пожелавам на всички мир, радост в домовете и постоянство в работата!
На Гергьовден почитаме бойните си знамена, донесли толкова много слава на българския войник и офицер, на нашата родина България. Нека и днес сведем глави пред най-ценното за нас – нашето бяло-зелено-червено, и се помолим на небесния светия за мир и благоденствие!
На днешния ден земеделците и овчарите правят курбан, за да са плодородни земите и здрави стадата. Гергьовден е и техен празник, защото бележи началото на лятната половина от годината. Стадата се изкарват на далечна паша, а нивите чакат Свети Георги да ги благослови с пролетния си златен дъжд. Портите на къщите и кошарите са украсени с цветя, момите се люлеят на люлка и всички се събират край празничната трапеза.
Така, със семействата си, ние посрещаме празника. Предстои усилна работа, но сърцата ни са пълни с надежда за здраве и берекет.
Честит празник на всички именници, на всички горнооряховчани!
Бъдете живи и здрави!
 
Инж. Добромир Добрев
Кмет на Община Горна Оряховица

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени