2.8° C
Предимно облачно
toggle

Исторически музей – Горна Оряховица събира в изложба археологическите проучвания на крепост „Ряховец“ и нейните подградия от 2023 г.

07 май 2024
image

На 9 май (четвъртък), от 17.30 часа, в горнооряховския музей ще бъде открита изложба „Археологически разкопки в община Горна Оряховица – 2023“. В нея ще бъдат представени най-важните резултати и находки от теренните проучвания на средновековна крепост „Ряховец“ и нейните подградия през миналата година.
За девета поредна година екип с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев е ангажиран с разкопките на крепостта. През 2023 г. проучванията са финансирани от Министерство на културата след защитен проект за 46 166 лева. С цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, са проучени три сектора – главна (югоизточна) порта, южно и северно подградие на крепостта, като са разкрити структури и материали от II–I век пр. н.е. до ХII–ХIII век.
През 2021 г. при изкопни дейности за рекултивация на депо за
битови отпадъци в източното подградие на крепостта е открит некропол от ХIII век. Част от него, заедно с регистрирано селище, са проучени в периода 2021-2022 г. от екипа с научен ръководител Илиян Петракиев и зам.-ръководител Мая Иванова. През миналата година проучванията са продължени с осигурено финансиране в размер на 20 000 лева от Община Горна Оряховица. Откритите археологически структури, сред които гробове, жилища, огнища и ями, се отнасят към ХIII век. До момента са проучени общо 12 гроба със специфични различия от християнския погребален обред, ями с животински кости от говеда и цели черепи на коне и крава.
По традиция специално място в експозицията е отделено за дейността на първата в България археологическа школа за ученици. И през 2023 г. проектът на горнооряховския музей и теренния екип бе подкрепен от местния бизнес. Сред благодетелите са: Бар „Империал”, „Алексис” ЕООД, Пицария „Antonios“, „Сага 2000” ООД, „Еконт – Горна Оряховица“, Закусвалня „Апетито“ и Спортни магазини „ARR“.

В осмия сезон на инициативата участие взеха младежи от IХ и ХI клас на СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“ от Горна Оряховица, и на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” от Велико Търново.

 
С откриването на изложбата посетителите ще се запознаят с най-новите и интересни открития, сред които църковен храм с некропол, вероятно от края на ХII–ХIII век, частично разкрити в Северното подградие на крепостта. Акцент в изложбата ще бъдат откритите там находки като бронзов кръст - енколпион, сребърни обеци, фрагменти от стенописи и множество мъниста (вероятно част от текстилна забрадка).
Посетителите ще имат възможност да видят още разнообразни по хронология и вид археологически находки като монети, ножчета, части от керамични съдове и др. Благодарение на илюстративния материал ще наблюдават различни етапи от проучванията, както и работата на учениците от Школата.
Специално за гостите на откриването музейните специалисти са подготвили излъчване на новия им филм „Крепостта Ряховец – картини от живота на вечния страж“, където са събрани архивни клипове от работата на археолозите и техните открития през годините.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени