5° C
Слънчево
toggle

Историческият музей кани деца и ученици да създадат галерия "Героите на моя град"

04 май 2020
image

ИСТОРИЧЕСКА ГАЛЕРИЯ „Героите на моя град”
 
ЗА ИСТОРИЯТА
Скъпи приятели, всяко селище – голям град или малко селце – има своя история. И тези много известни или малко познати истории са част от голямата история на България. Предците ни в тяхното време и ние в нашето, творим тази история със своите обикновени и велики дела. Но безспорно има личности, които поставят жалоните, оставят знаци и завети, „обръщат времето”, което после „обръща нас”. Затова точно те остават в паметта през вековете.
 
ЗА МУЗЕЯ
И Горна Оряховица – нашият не толкова голям, но със свое запазено място в голямата история, град – има своите герои! Историческият музей обгрижва паметта за тях.  Кои са тези наши съграждани, живели в различни времена и оставили ярка диря в различни области – борбата за свобода, развитието на стопанския и политическия живот, спортната слава, полето на изкуствата и културата, и с какво са заслужили своето паметно място – музеят знае!
 
ЗА ИДЕЯТА
Но, също така, добре знаем, че историята е за споделяне – само така живее! И затова искаме да предложим на нашите съграждани една идея. За нас ще бъде чест и радост заедно да сътворим ИСТОРИЧЕСКА ГАЛЕРИЯ „Героите на моя град”, като я посветим на две забележителни годишнини – 150 години от обявяването на Горна Оряховица за град и 144 години от Априлското въстание, една от чиито революционните столици е именно този град – нашият.
 
ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО
В това извънредно положение с преобладаваща виртуалност, Исторически музей – Горна Оряховица предлага на своите млади съграждани – деца и ученици от I до XII клас, заедно да започнем да създаваме Галерията. На нашата страница, всеки понеделник от месец май, ние ще предлагаме малки клипове за героите на нашия град, а след това ще очакваме Вашите рисунки, свързани с наученото за героя. И още нещо – може да ни изпращате не само файл с Вашата рисунка, но и заснет клип със самото рисуване, Вашите размисли за впечатлилите Ви личности и разбира се кратки сведения за Вас! Адресът е im_rahovec@abv.bg, а крайният срок за участие е 31.05.2020 г.
 
ЗА НАГРАДАТА
С изпратеното ще направим една виртуална изложба на страницата ни във фейсбук на 01 юни – Денят на детето, която ще могат да видят много хора – това ще е виртуалната ни награда. Периодично, всеки петък от месец май, ще публикуваме част от изпратените материали. А живот и здраве, когато стане възможно, ще се срещнем в музея и ще подредим заедно и на живо творбите!
Млади приятели, не се притеснявайте да поискате помощ и от Вашите близки – нали за всички ни историята на Горна Оряховица е НАШАТА ИСТОРИЯ!
 
  

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2023. Всички права запазени