2.8° C
Предимно облачно
toggle

Ивановден е празникът на кумството и на побратимството

07 януари 2023
image

На 7 януари православната християнска църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане
Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо.
Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.
Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.
На 7 януари имен ден празнуват всички, които носят името Иван (означава благодат Божия), Иванка, Ивана, Иванина, Ваньо, Ваня, Ивелин, Ивелина, Иво, Ивайло, Калоян, Йоан, Йонко, Йонка, Йото, Йоана, Йоанка, Жан, Жана.
Над 2500 са имениците, които ще празнуват Ивановден в община Горна Оряховица. Най-многобройни от тях разбира се са Ивановците, които са над 1000. Най-възрастният Иван, който днес ще празнува имен ден е на 94 години, а най-малкият е само на 1 месец. Иванките в общината са близо 400. Най-възрастната жена с името Иванка е на 96 години, а най-младата е на 15 години. Много са и мъжете и жените в общината с имената Ивана, Ваня, Ваньо, Йоана, Йоан, Калоян, Жана, Ивайло, Иво, Ивелина и други производни.
На всички тях пожелаваме да бъдат здрави и да носят името си с гордост!

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени