2.8° C
Предимно облачно
toggle

Излагат за поклонение чудотворните мощи на Св. Никифор Прокажения в Горна Оряховица

04 юни 2024
image

Икона с чудотворните свети мощи на един голям съвременен светец ще бъде в Горна Оряховица само за ден – на 12 юни (сряда).  
С благословението на Великотърновския митрополит Григорий, за първи път в България ще бъде изложена за поклонение иконата с чудотворните мощи на св. Никифор Прокажения.
В 9 часа с камбанен звън иконата ще бъде посрещната в горнооряховския храм „Успение Богородично“ и ще остане в църквата за поклонение през целия ден. В 18 часа, пред иконата с мощите на свети Никифор Прокажения Чудотворец ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение.
За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни, болести, безплодие, семейни неразбории и множество тежки заболявания. Идването на мощите на светеца е съпътствано от представяне на книгите за неговия живот и чудеса – „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“ в храма в 18.30 часа от издателя за България – журналистът и водещ на новините „По света и у нас“ по БНТ Ангел Бончев. Автор на книгата е атонският монах Симон Светогорец.

За свети Никифор
Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. На 13-годишна възраст се разболява от проказа. Бяга от родния си остров, за да не го заточат на остров Спиналонга, където изолирали прокажените до края на живота им. Но пък отива в лечебница за проказа на остров Хиос, където среща отец Антим, също светец на православната църква. Тук той приема и монашеството. Цял живот, Никифор прекарва в молитва и упование в Бога, аскетизъм и търпение. В Гърция го наричат скрит (таен) светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцина в ограничения му социален кръг в болницата. 42 години, той прекарва в лечебницата на Хиос, и когато е открито лекарството за проказа всички болни са преместени в Атина. Предвид напредналия стадий на неговото заболяване, свети Никифор не се е поддал на лечението и е продължил да носи кръста си на безкръвен мъченик. Починал е на 4 януари 1964 година и оттогава обърналите се с молитва към него са получавали помощ.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени