2.8° C
Предимно облачно
toggle

Изложба „Екслибриси“ подредиха в Горнооряховската галерия участници в курс „Ex libris“

04 май 2022
image

12 млади автори, част от курс „Ex libris“, провеждащ се в ХГ „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица подредиха своя изложба в малката зала на Галерията. Младите графици са показали свои произведения, участвали в ХVІІ издание на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.
Това е поредно участие за възпитаниците на д-р Деница Ив. Иванова-Александрова, което отново им донесе успех.
Конкурсът за екслибрис се провежда за 17-та година, възприемайки се като един от най-значимите международни форуми за малки графични форми в страната ни. Наложил се като традиция, в последните години той насочва активно вниманието си върху идеята за приемственост и унаследяване на специфичните умения и процеси в графичното изкуство, привличайки все по-нови имена. Дефинирани са три възрастови групи в които младите творци свободно себеизразяват своите творчески търсения, разкривайки богатството и разнообразието на този вид изкуство. В първа категория са автори до 14 години, втора категория - от 15 до 26 г. и трета категория - след 26 години.
Радостни сме, че имаме автори и в трите възрастови групи, които са носители на престижни награди и отличия, сподели д-р Деница Александрова, която е и уредник на Галерията. Произведенията на участниците от КУРС „EX LIBRIS“ са експонирани на различен цветови фон, съобразно отделните категории – зелено за най-малките, жълто за младежите и сиво за авторите професионалисти.
В Първа възрастова група, високата оценка на Международното жури и призовото ІІ място е присъдено на Магдалена Александрова, ученичка в първи клас от ОУ „Иван Вазов“. Поощрителна награда и номинация от Детското жури получава Ивет Александрова, също ученичка в първи клас към СУ „Георги Измирлиев“. В категорията от 15 до 26 години имаме най-много участници. Носители на почетни дипломи от Графичния кабинет на библиотеката и сертификати са Анелия Михайлова, Росица Георгиева от ПГЛПИ „Атанас Буров“, Денис Русанов от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Красимира Климентова от СУ „Георги Измирлиев“. Престижни сертификати са присъдени и на Елеонора Христова, Ивона Иванова, Йоанна Караиванова, Мария Пишманова, ученички от ПГЛПИ „Атанас Буров“. В категорията на професионалните автори се нареждат Десислава Вълева и Деница Ив. Иванова-Александрова, отново със сертификати от Международния конкурс.
Д-р Александрова изрази специална благодарност на автора Георги Милев, отпечатал дигитално експонираните в Галерията 12 произведения, точни копия на графичните листи, вече част от безценната колекцията на Графичния кабинет на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.
Изложба „Екслибриси“ ще остане в малка зала на Галерията през месец май.

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени