2.8° C
Предимно облачно
toggle

Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков: Бездомните кучета са огледало на бездействието през годините

05 април 2024
image

Повече от 100 човека се събраха на обществено обсъждане за терена на бъдещия общински приют за безстопанствени кучета в Горна Оряховица.  Гражданите се отзоваха на поканите, които от местната администрация отправяха към всички жители през последните две седмици.  
Пред присъстващите в голямата Зала 1 в Общината детайли по темата представиха кметът Николай Рашков и заместниците му инж. Анелия Христова и Даниел Божанков. Повече от два часа продължи последвалият диалог.
„Бездомните животни по улиците са огледало на бездействието през годините и пълната неангажираност за това да се спре популацията“, категоричен бе в началото на срещата кметът Рашков, който припомни, че сега се предвижда комплекс от мерки за справяне с проблема, които са обезпечени и с осигурен за целта бюджет.
Натрупаните с времето обезщетения, които Общината дължи на нападнати хора са близо 700 000 лв. В това число е и смразяващият случай от преди година, когато жена бе убита от кучета. „И половината на тези пари да инвестираме в приют и да няма повече подобни случаи, дори не виждам място за сравнение. Благодарение на политиката, която сме започнали да водим – с намаляване на разходите по различни пера, ще се справим“, коментира зам.-кметът по финанси Даниел Божанков, след въпрос колко би струвало изграждането и последващата издръжка на съоръжението.
По думите на кмета Рашков проблемът ще бъде решен на няколко етапа. Наред с кастрациите и изграждането на приют, в който да се прибират скитащите животни и особено тези, които са агресивни, трябва да има и строга дисциплина към хората отглеждащи кучета. „За нарушителите ще се въведат финансови санкции, за да знаят, че не може безконтролно да се отглеждат животни и да се изхвърлят на улицата. Знаете, че постоянно в публичното пространство и социалните мрежи има хора, които търсят дом на такива изоставени животинки“, каза кметът.
В момента тече процедура по лицензиране на общинска служба по самоохрана, съобщи пред присъстващите Николай Рашков. „В Горна Оряховица ще има звено, тип полиция с униформи и отличителни знаци. Тези хора ще бъдат оборудвани с четци и необходимата апаратура, за да проверяват дали домашните кучета са чипирани“, посочи той. Регистрацията и чипирането у нас е задължително по закон, ако това не е направено, собствениците на любимци ще бъдат глобявани.
Изработена е вече и Наредба за домашните кучета, която е публикувана на вниманието на обществеността в сайта в общината, подчертаха от ръководството.
Централна тема на обсъждането беше местоположението на бъдещия приют – в източната промишлена част, на терена на бившите общински оранжерии срещу „Химснаб“.
Предимствата на мястото обясни инж. Анелия Христова, която подчерта, че са се спрели на него, след поредица огледи на десетки други терени:
„Намира се в промишлена зона, в ниската част на града. Високо остава улица „Св. Княз Борис I“, откъдето идват и ветровете. Т.нар. роза на ветровете отнася евентуалните миризми в посока изток, към гробищния парк. В близост преминава централният градски колектор, който отвежда отпадните води до регионалната пречиствателна станция. Т.е. с пречиствателно съоръжение, съвсем лесно можем да вкараме отпадната вода в колектора. Имотът е захранен с ел.- енергия и вода, и това са големите предимства. В него съществуват сгради, които с много малко средства бихме могли да приведем към изискванията“.
Инж. Христова съобщи, че са направени проучвания около изграждането на такива приюти в няколко големи общини - Добрич, Варна, Бургас, Пловдив „Навсякъде, където отстоянието е било на границата на допустимото, са предвидили зелени пояси от бързо растяща растителност или шумозащитни прегради от типа на тези по магистралите“.
По думите ѝ в бъдещото горнооряховско съоръжение ще бъдат спазени допустимите нива на шум и останалата нормативна уредба. „Няма да допуснем никакъв компромис със здравето и добрата среда за населението“, категорична беше зам.-кметът инж. Христова.
При въпрос защо не се използва бившето място за полицейски кучета, тя изброи процедурите по преуреждане статута на земята, които биха отнели около 2 години. Основните причини, поради които локацията над 3-то ОУ  не е подходяща изтъкна кметът Рашков:
„Първо е доста над нивото на града, в доста голяма близост до голям жилищен квартал, до къщи. Ще бъде много трудно там да бъдат овладени и миризмата, и шумът. Не на последно място – няма комуникации“. По думите му без канализация, водопровод и електрозахранване, проектът трудно би се осъществил и на много високи цени.
„Вярвам, че всички ние имаме амбицията час по-скоро да решим този проблем“, заяви Николай Рашков.
Пред присъстващите бяха представени и официални отговори на отправени от Общината запитвания към компетентните институции. Според РЗИ – Велико Търново, РИОСВ и ОД на БАБХ няма пречка бъдещият общински приют за безстопанствени кучета да бъде изграден на избрания терен на бившите общински разсадници.  
 
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени