2.8° C
Предимно облачно
toggle

Кметът Николай Рашков и зам.-министърът на земеделието Деян Стратев откриха Празника на горнооряховския суджук

31 май 2024
image

Горнооряховският суджук е продукт, който е гордост и емблема за региона. С тези думи кметът Николай Рашков откри 17-то издание на Празника на горнооряховския суджук. Кметът благодари за дейността на трите фирми, които единствени имат право да дават това име на изделията си – „Боби”, „Родопа” и „Стефанов”.
Деликатесът е първият български продукт със защитено в ЕС указание за произход, а рецептата за приготвянето му е на векове. Това припомни също и зам.-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев. В приветствието си при откриването на празника той пожела на производителите да пазят качеството, донесло това признание.
На церемонията по откриването присъстваха председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов, зам.-кметовете Петя Иванова и Даниел Божанков, секретарят на Общината Габриела Шилкова. Официални гости бяха и народните представители проф. Костадин Ангелов, Димитър Николов и Йордан Терзийски.
Поздравителен адрес до кмета и организаторите изпрати президентът Румен Радев.
Нов филм за емблематичния продукт беше показан на големите екрани, след официалното откриване на събора.
В препълненото с посетители празнично градче вечерта продължи с изпълнения на фолклорни състави.
В по-късните вечерни часове започнаха концертите на гостуващите изпълнители Николай Славеев и сестрите Мария и Магдалена Филатови.
В съботния ден празникът продължава с утринно детско шоу, с начало в 10.00 ч.. Много награди от томболи, занаятчийски работилници, кулинарни щандове, музикална програма и непрестанно веселие очаква посетителите през целия ден.
Кулминация на събитията в събота е концертът на Любо Киров, който започва в 21.30 ч. в събота.
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени