Кметът Николай Рашков и зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев откриха първия Фестивал на Горнооряховското гърне
05 октомври 2024
Стотици порции от прочутото Горнооряховско гърне бяха раздадени в събота на гостите, стекли се за първия по рода си фестивал, организиран в прослава на кулинарните традиции и това характерно за региона блюдо с телешки жили. С демонстрации на своите гозби, в своеобразното фестивално градче край летния театър на Горна Оряховица се редуваха шеф готвачи. Пред кулинарните маси се виеха опашки от желаещи да опитат блюдата им.
С горнооряховски гърнета, готвени цяла нощ, гощаваха гостите любимите на Горна Оряховица кулинари Царина Цанева и Ивайло Иванов.
Атракция за присъстващите бяха гозбите в глинени съдове на местния майстор-готвач и изявен краевед Христо Димов – Лучето. Освен гърнета, той показа и раздаде горнооряховски гювеч, телешка главичка и касапски мезета.
Шеф Станимир Радичев пък приготви неустоима супа от телешки опашки, които, също като жилите, често са незаслужено пренебрегван продукт.
В съботния ден гостите на празника имаха възможност да посетят занаятчийски ателиета, да се веселят в лунапарка, да опитат тънки горнооряховски мезета, руйно вино и „фъч“ от шекерджийницата, да присъстват на възстановка на момински седенки, да слушат прекрасен български фолклор, който през целия ден се лееше от сцената. Още от сутринта на нея, без прекъсване се заизреждаха многобройни изпълнители от региона.
А вечерта откритата сцена до летния театър е запазена за концерта на Емилия. За него в своеобразното фестивално градче ще се съберат още стотици посетители, които преваляванията не успяха да изплашат.
Проявите, съпътстващи фестивала, на практика започнаха още в петък, когато Горнооряховско гърне по автентична рецепта пръв представи шеф Велизар Игнатов от верига ресторанти „Щастливеца“.
А официалната церемония за старт на Фестивала на Горнооряховското гърне се състоя в съботния предиобед. Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков и зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Деян Стратев официално откриха празника.
В приветствието си към местните жители и гостите на Горна Оряховица кметът Рашков изрази увереност, че Фестивалът ще се превърне в традиционен, а Горнооряховското гърне, заедно с емблематичния суджук ще прославят региона и кулинарните му традиции. Кметът подчерта дългата история на тази характерна горнооряховска рецепта, с която по неповторимо вкусен начин, преди столетия са започнали да оползотворяват телешките жили, оставащи, след като хубавото месо се превърне в суджуци и пастърми. Той не пропусна да спомене и ползите от пълното с колаген ястие, приготвяно от телешките жили.
От времето на възрожденската епоха до ден днешен Горнооряховското гърне остава една от емблемите на Горна Оряховица, защото местните майстори са вложили сърце и душа в него, каза зам.-министър Стратев. „Пожелавам този първи фестивал да се утвърди и да ни събира всяка година“, обърна се той към присъстващите на официалното откриване.
Фолклорните изпълнения на самодейци от общината ще доминират и в неделя.
Ревю на народни носии ще бъде голяма атракция през деня.
Разбира се кулинарни изкушения ще има и в неделния ден. Ястия, традиционни за горнооряховско ще покажат майстори от читалищата във Върбица, Правда, Първомайци и Писарево.
Гостите ще видят и чуят изпълненията на фолклорната формация „Големите гайди“.
Финалните ноти на първото издание на Фестивала на горнооряховското гърне в неделя вечер ще поставят младата народна певица Петя Панева и маестро Митко Денев.