2.8° C
Предимно облачно
toggle

Кметът Николай Рашков се срещна с бивши управници на Горна Оряховица в навечерието на празника на града

21 май 2024
image

Неформална среща между бивши управници на Горна Оряховица се проведе по покана на настоящия кмет на общината Николай Рашков. В навечерието на 29 май, когато Горна Оряховица отбелязва своя празник, Рашков инициира разговор за бъдещето на любимия град и региона.
На срещата присъстваха Стефан Самсиев, управлявал в мандат 1988 – 1990 г., Тодор Цачев, ръководил общината от 1990 до 1991 г., Никола Колев, кметувал от 1991 до 2007 г., както и Йордан Михтиев от мандат 2007 - 2011 г.
„Поканих хора, за които вярвам, че са работили почтено, с желание да дадат за общината най-доброто, на което са способни“, коментира Николай Рашков.
Многобройните предстоящи инфраструктурни ремонти, за които местната власт успя да осигури 30 млн. лв. от държавния бюджет, бяха една от темите, обсъждани по време на срещата. Много скоро обликът на града ще започне да се променя и средата да става все по-удобна за гражданите, категоричен е кметът Рашков.
Неудачното решение от преди няколко години за закриване на бившето общинско дружество по благоустрояване и комунално стопанство също стана предмет на разговорите. В момента Общината подготвя обществена поръчка за закупуването на собствена техника, включително за асфалтополагане, обясни по темата настоящият кмет. По думите му това ще позволи на местната власт да действа самостоятелно и бързо при възникнала необходимост от улични ремонти, за поддръжка на спортните бази, на различни съоръжения, инфраструктура и обществени пространства.
По повод бъдещето на горнооряховското летище кметът припомни, че с решение на ОбС, на държавата са предоставени общо 16 дка общински земи в сервитутната зона на аеропорта. От своя страна държавата отдава терените на концесионера на летището, който до края на годината ще започне удължаване на пистата. Има взаимен интерес и воля от страна на концесионера и на ръководствата на съседни общини като Велико Търново, скоро летището да може да приема не само товари, но и определени пътнически полети, обясни Николай Рашков.
Той направи своеобразен отчет пред своите предшественици, посочвайки финансовата стабилност, която с екипа си успя да постигне за по-малко от половин година. В момента администрацията и нейните подразделения нямат повече просрочени плащания, а в началото на мандата неразплатените разходи за местни дейности възлизаха на 2 506 000 лева, каза той.
Николай Рашков прояви голям интерес към опита на събеседниците си и начините на работа в миналото. „Знаем, че в Общината нещата често се случат много по-бавно, отколкото ни се иска. А гражданите не се интересуват от процедури и документация – искат удобствата си и имат пълното право за това. Поемайки поста, ние сме приели да им служим“, коментира кметът на Горна Оряховица Николай Рашков
 

ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА © 2024. Всички права запазени